Gece
Gündüz

Çanakkale’nin Gizli Kahramanı

10 May 2020
2 dk'lık okuma

“Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir.” Necmettin Halil Onan ne doğru söylemiş. Adeta bir devrin battığı, tarihin en büyük kayıplarının verildiği savaşlardan biridir Çanakkale Savaşı.

Birinci Dünya Savaşı’nda itilaf devletlerinin topraklarımıza saldırması sonucu Mustafa Kemal Atatürk, Conk Bayırı’nda yaptığı stratejik hamleyle savaşın seyirini değiştirmiş, İtilaf Devletleri’ni adeta bozguna uğratmıştır. Bunun yanı sıra Seyit Onbaşı, Nezahat Onbaşı, Mehmet Çavuş ve Nusret Mayın Gemisi gibi savaşta çok önemli rollere sahip bir sürü kahraman, bu zaferde büyük rol almıştır. Çanakkale Zaferi ilerleyen dönemlerde birçok edebi eserin de konusu olacaktır.

Elbette savaşta birçok gizli kahraman da mevcuttur. Bu gizli kahramanlardan biri daha önce İstanbul’dan Kahire’ye gitmek için havalanıp Edremit’te düşen Salim Bey’in uçağı Ertuğrul’dur.

Türk ordusu, itilaf devletlerinin Çanakkale Boğazı’na çıkardığı savaş gemilerini durdurmak için boğazı mayınlarla doldurarak önlemini almıştır. Fakat Fransız Amiral Guépratte’ın yüzbaşına verdiği emir ile boğazda keşif yapılmış, mayınlar imha edilmiştir. Artık boğazın tertemiz olduğuna emin olan itilaf devletleri, gizli kahraman Ertuğrul’un varlığından habersizdir.

Amiral Guépratte

 

Edremit’ten İstanbul’a götürülüp Montör Mehmet Bey tarafından onarılan Ertuğrul, savaşta keşif uçuşları yapmak üzere Çanakkale’ye getirilir. Yüzbaşı Cemal Bey tarafından uçurulan bu uçak, tüm düşme tehlikelerine rağmen başarıyla keşfini tamamlamış ve boğazdaki tüm mayınların temizlendiğini görmüştür. Bunun üzerine Nusret Mayın Gemisi boğaza tekrar mayınları döşemiş ve İtilaf Devletleri’ne karşı önemli bir hamle gerçekleştirilmiştir.

Mayınların patladığını gören düşman ordusu geri çekilmek zorunda kalır. Amiral Guépratte, boğazda mayın olmadığı raporunu veren yüzbaşını tekrar yanına çağırarak gemisinde kurduğu mahkemenin verdiği karar ile onun vatan haini olduğu hükmüyle ve idamına karar verir. Yüzbaşı, gemide idam edilerek cezalandırılır.

Bu olaya Geyikli Park adlı kitabında yer veren Sunay Akın olayı şöyle anlatır:
“Gözyaşları içindeki yüzbaşı, başını kaldırarak, Amiral Guépratte’a bakar ve titreyen dudaklarından son sözü dökülür:

Baba!..”

 

Evet, Amiralin haksız yere idam ettirdiği yüzbaşı, oğlundan başkası değildir.

Ersel Dalgakıran

4 Nisan 1992 yılında İstanbul’da doğdum. Lisansımı 2015 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoloji bölümünde tamamladım. Şu anda ilaç sektöründe özel bir firmada çalışmaktayım. Sanat ve edebiyat hayatımda olmazsa olmazlarım.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR