Gece
Gündüz

İnsanın Yakıtı: Uyku

3 September 2020
2 dk'lık okuma

Uyku, benzin gibidir. Bir araba nasıl benzinsiz yol alamazsa, insan da uykusuz bir gecenin ardından verimli bir şekilde çalışamaz ve bitkin düşer. Uykunun azı gibi fazlası da sağlıksızdır, bu nedenle zinde kalmak ve verimli bir gün geçirmek için 7 – 9 saat uyunmalıdır.

Bu 7-9 saatlik uyku dışında, Da Vinci ve Tesla gibi bazı insanların kullandığı, özellikle işlerini yetiştirememekten şikayet edenlerin işine yarayacak, farklı uyku yöntemleri de mevcut. -Yatağından ayrılamayanlar sanırsam sola doğru giden oka bastılar bile.-

 Thomas Edison, Nikola Tesla ve Leonardo Da Vinci gibi başarılı insanlar uykunun zaman kaybı olduğunu düşünüyorlardı, bu nedenle kendilerince farklı teknikler geliştirdiler.

Da Vinci yöntemi

Günümüzde “Çok Fazlı Uyku” veya “Süper İnsan Uykusu” olarak geçer. Leonardo her 4 saatte 15 dakika uyuyordu ve böylelikle birçok farklı alanda çalışmalar yapabilecek zamanı kendine yaratıyordu. Ayrıca çok fazlı uyku NASA ve ABD Deniz Kuvvetlerinde de kullanılır, böylelikle astronotlar olası bir krize karşı hazırlıklı olur, denizciler ise uyuya kalma tehlikesinden kurtulur.

Everyman Yöntemi

Çoğu insanın kolaylıkla ayak uydurabileceği bu yöntemde gece boyu 2-3 saat ve gün içinde üçer kez 20 dakika uyunur. Gözünüz korktuysa inanın göründüğü kadar zor değil, sadece önce denemeniz gerekiyor çünkü her uyku yöntemi size uygun olmayabilir.

Uberman yöntemi

-Superman değil- Her 4 saatte 20 dakika uyuyarak günde iki saatinizi uykuya ayırıyorsunuz. Uberman, Everyman’e göre daha zorlayıcı olabilir.

 Bahsettiğim uyku yöntemleri özellikle gece geç saatlerde yatıp sabah güneş doğmadan uyanan gün boyu elinde kahve bardağıyla gezen insanlar için çok kullanışlı. Bu yöntemlere alışma süresinin bir iki haftayı bulduğunu da hatırlatmak isterim. Bir kez deneyip başarılı olamazsanız canınızı sıkmayın, bu çok doğal.

Diyeceksiniz ki “Sen de iyice taktın kafana uyku meselesini.”Evet taktım. Konu sadece az uyuyarak kendime ve işlerime daha fazla vakit ayırmak değil. Öyle bir dönemdeyiz ki, Bodrum gibi bir yerdeyseniz müzik seslerinden; şehirdeyseniz araba gürültüsü, baca seslerinden; kendi odanızda telefonunuza gelen bildirimlerden rahat bir şekilde uyuyamıyoruz ve farkında bile değiliz. Şehirleşmeden uykumuz bile bu kadar etkileniyorsa ileride ne gibi sorunların ortaya çıkacağını aklım almıyor.

Uyku o kadar önemli ki tıpta bile artık bir yeri var ve konusuna girmişken biraz da nasıl daha iyi, rahat uyunur konusunun üzerinde duralım. Öncelikle uyumadan en az iki saat önce laptop, telefon gibi mavi ışık yayan aletlere bakmamalısınız. Mümkünse telefonunuzu da, yaydıkları radyasyondan dolayı, gece odanızda bulundurmamaya özen gösterin. Meditasyon yapmak son zamanların en popüler aktivitesi ve düzenli olarak yapanlar faydalarını rahatlıkla görür. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlarsınız. Melatonin hormonunun salgılanmasını engellediği için gece lambası kullanmamak gerekir. Karanlıktan korkuyorsanız eğer yorganınızı, sadece burun açıkta kalacak şekilde, üzerinize örtün, yorganınız karanlıktaki canavarlardan sizi koruyacaktır. Akşam yedi gibi de kafein almazsanız hemen uyursunuz.

4 Comments

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR