Günümüzde ilişkiler git gide zorlu bir sınav haline gelmekte. Eğer bu konuda olumsuz tecrübeler yaşadıysanız veya hali hazırda yaşamaya devam ediyorsanız, korkmayın yalnız değilsiniz. Birçoğumuz uyumlanamadığımız veya fazla fedakarlıkla alttan almamız gereken arkadaşlıkta bulunduk. Bulunuyoruz. Bazen hislerimizi anlatamadığımızı, bizi anlayamadıklarını hissediyoruz. Bazense artık aynı frekansta olamayabiliyoruz arkadaşlarımızla. Değişiyoruz. Gelişiyoruz. Büyüyoruz. Yaşadıklarımız hepimizi farklı düşünce kalıplarına, isteklere itiyor.
Bir sebebimiz daha var, ki bu konu yazımızın amacı: olgunluk. Aynı olgunlukta olamadığımız insanlarla maalesef çokta sağlıklı bir şekilde gitmiyor bu ilişkiler. Arkadaşlıklar saygı, sevgi ve güven üzerine kurulmalı. Tıpkı diğer tüm ilişki çeşitleri gibi. Yetişkinlik burada önemli noktamız. Gelin bir göz atalım nasıl olgunca, yetişkin bir şekilde arkadaşlık kurmalıyız.
KENDİNİZİ TANIYIN
Bütün ilişkilerin temeli bu. Önce kendimizi tanımalıyız. Bir arkadaşlıktan ne istediğimizi bilmemiz gerekiyor; bize neyin iyi geldiğini, nelerin bizi rahatsız ettiğini, hangi ortak paylaşımların bizim için arkadaşlık kavramını oluşturduğuna karar vermeliyiz. İsteklerimizi ve sınırlarımızı belirleyin.
BOŞ ZAMANLARINIZI NASIL GEÇİRİYORSUNUZ?
Boş zamanlarınızı nasıl geçirmeyi tercih ediyorsunuz? Okumak, yazmak ya da spor dallarından biri ile uğraşmak. Bunlar sizin potansiyel çevrenizi oluşturacağınız yerler. Hobilerinize ne kadar çok vakit ayırırsanız sizin gibi düşünen insanlarla tanışma olasılığınız artar.
ÖZGÜVENLİ OLUN
Hissettiklerini söylemekten çekinmeyin. Beklentilerinizi paylaşabilmek, duygularınızı aktarabilmek önemli. Bunları doğru üslupla karşıya aktarabilmek birçok şeyi problem olmadan çözer.
ADIM ATIN
Uzun zamandır konuşmadığınız için özlediğiniz bir arkadaşınız mı var? Arkadaşınızın değiştiğini mi düşünüyorsunuz? Ona orada olduğunuzu hissettirin. Adım atmaktan ya da ilk aramayı yapmaktan çekinmeyin.
SAYGI DUYUN
Birbirinizin düşüncelerine ve yaşam tarzına saygı duyun. Bir arkadaşlığın sorumluluğu tek taraflı değildir. Herkesin bu arkadaşlık dışında bir hayatı olduğunu, başka sorumlulukları ve vakit ayırmak isteyecek başka çevresinin olduğunu, hayatın herkese başka şeyler getirdiğini ve bunu farklı değerlendirdiğini kabul edin. İnsanlara alan tanıyın ve size bu alanı tanıyacak insanları bulundurun.
GERÇEK ARKADAŞ OLUN
Arkadaşlıktan önemli olan paylaşılanların gerçek olması. Yaşanılanların tek taraflı değil iki taraflı olmasına dikkat edin. Kendiniz için istediklerinizi, karşı tarafa da vermekten çekinmeyin:
- İyi bir dinleyici olun
- Sadece kendinizden bahsetmeyin
- İlginizi gerçekten gösterin.
Arkadaşlıklarımızı olgunluk seviyesinde tutmak maalesef kolay değil, ama bir arkadaşlıkta ne istediğimizi bilir ve buna göre davranırsak istediğimiz arkadaşlık türünü inşa etmiş oluruz. Her ne kadar birkaç deneme yanılma yöntemi olacak olsa da bu tarz insanlar dışarıda. Tek yapman gereken onları bulmak.
herkesin yarış içinde olduğu bu dönemde arkadaşlıkların başlaması kadar sürdürülmesiproblem haline geldi çok zor çok