Geçmişe baktığımız zaman hepimiz kısa veya sağlıksız ilişkiler yaşamışızdır. Merak ederiz sebebini. Acaba bizde mi bir sorun var? Nasıl hep yanlışı seçebiliyoruz? Bu hep böyle mi gidecek? Aklımızda bir sürü soru işaretleri ile kalırız. Bir de hissettiğimiz hayal kırıklığı ile. Bu bazen yeni insanları tanımak için de sorun teşkil etmeye başlar. Eskisi kadar kendimizi açmaktan yeni bir ilişkiye başlamaktan korkabiliriz. Bu da duvarlarımızı olabildiğince sağlamlaştırmaya ve hayatımıza girecek insanların önüne koca bir engel koymamıza sebep olur. Büyük uğraşlar sonucu aşabilen insanlar olursa bu sefer de fazla içimize alma durumu ya da duvarlarımız aşılmazsa yaşanacak hayal kırıklığını yaşarız.
Bir diğer senaryo ise önceki ilişkinin yoğunluğu ile baş edemeyip direkt çivi çiviyi söker mantığı ile bu seferde hiç sınır koymadan ilişkiye başlamak. Bu da yukarıdaki senaryonun sonu gibi kısa veya sağlıksız bir ilişki getirdi. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor; Sağlıksız ilişkiler tesadüf mü yoksa sınırı ayarlayamamak mı?
Sınırlar, insan ilişkilerini sağlıklı bir şekilde ilerletebilmenin en önemli anahtarı. Bu sizin ve diğer kişiler arasındaki mesafeyi ayarlar. Sınırlar duygusal, psikolojik ve fiziksel olmak üzere ayrılır. Kendimizi korumamız için sınırlarımızı belirlememiz çok önemlidir. Sağlıklı sınırlar, yapmamız ya da yapmamamız gerekenlere karar verirken güvenli bir alan oluşturmamıza bu da bireyselliğe ve güçlü kimlikleri oluşturmaya yardımcı olur.
Sadece sağlıksız ilişkilere değil ayrıca öfke, kin ve tükenmişlik gibi istenmeyen duyguların ortaya çıkmasına da sebep olur. Bunun için önce ne istediğimizi bilmemiz gerekiyor. Aynı döngüyü yaşamak yerine kriterlerimizi belirleyip hayatımıza alacağımız insanı filtrelerden geçirmemiz gerekiyor. Her insanın sınırları farklıdır. Sizde kendi sınırlarınızı oluşturduğunuzda hayatınıza alacak olduğunuz insanları bu filtreler yardımı ile hem daha iyi tanıyıp daha sağlıklı ilerleme kaydetmeniz mümkün olacak. Bu da istediğiniz uzun ve sağlıklı ilişki için taktik uygulamak yerine, ne istediğini bilen ve bu doğrultu da buna saygı duyup, ayak uydurabilecek kişileri hayatınıza çekecektir.
Sağlıklı sınırlar koymak, yaşamın çok önemli bir parçasıdır ve öz bakım uygulamalarının önemli bir yönüdür. Sınırları belirlemeye alışkın olmayan biri başlangıçta kendini suçlu veya bencil hissedebilir. Ancak sınırları belirlemek zihinsel sağlık ve refah için gereklidir.