Kendine has çizgileriyle tanınan Zaha Hadid 31 Ekim 1950’de Bağdat’ta doğdu. Hadid daha 10 yaşlarındayken giysilerini, odasını ve birçok kişisel eşyasını kendisi tasarlıyordu. Hatta değişmeyen en önemli alışkanlığı nereye giderse gitsin yanında kalem kağıt taşımasıydı. Gezip gördüğü yerlerin fotoğrafını çeker, onları soyut çizgilerle eskize dökerdi. Hadid’in tasarım dünyasına profesyonel anlamda adım atışında da bu çizimleri yardımcı olmuştur.
Hadid mimarlık eğitimini Londra Architectural Association’da tamamlamıştır. Dünyanın en iyi mimarlık okulunda eğitimini tamamlaması başarılı bir geleceğin ipucunu veriyordu. Başarısının ve tarzının en önemli sebebi matematik ve mimarlık gibi iki önemli sanatı öğrenip başarılı bir şekilde sentezlemesiydi. Eğitim hayatında tasarladığı 4. sınıf projesi olan Malevich Tektoniği oldukça ünlüdür. 1977 yılında mimarlık diplomasını alan genç ve başarılı mimar okuldaki hocalarının yanında bir mimarlık ofisinde çalışmaya başladı. 1980 yılında Zaha Hadid Architects adıyla kendi ofisini kuran mimar ofisini mimarlık stüdyosuna çevirdi ve mimarlık eğitim ortamı hazırladı. Hong Kong’da bir kulüp tasarımı yarışmasını kazanması Hadid’in tanınmasını sağladı.
Matematiğe her zaman ilgisi olan Hadid, rakamlarla büyüleyici bir kombinasyon yaratacağına inanmıştır. Bilim ve sanatı birleştirerek tasarımlar yapmıştır. Hadid’in tasarımlarındaki kıvrımlar ve organik formlar ünlü mimarın matematiğe olan ilgisinin bir dışavurumu olmuştur. Hadid mimari kariyerini, “Bir çemberde tam 360 derece varken neden bir tanesiyle sınırlı kalalım ki?” mottosu üzerinde şekillendirip tasarımıyla sınırları aşmıştır.
Zaha Hadid İmzalı Unutulmaz Projeler
Vitra Yangın İstasyonu, Weil am Rhein / Almanya
Rus avangardına büyük bir ilgi duyan Hadid, matematik, sanat ve mimarlığı harmanladığı kariyer hayatının ilk uygulama projesi 1993 yılında yaptığı Vitra Yangın İstasyonu’dur. Keskin hatlarıyla dikkat çeken yapının inşasında brüt beton kullanılmıştır. Bu yapı bugünlerde Vitra’nın sandalye tasarımlarını sergilediği müze binası olarak kullanılmaktadır. Zaha Hadid’in ilk eserlerinden biri olması sebebiyle önemlidir.
Galaxy Soho, Pekin / Çin
Zaha Hadid imzası taşıyan en ilginç yapılardan biri olan Galaxy Soho, mekandaki boşlukları tasarıma dahil ederek uzaysal görüntüsüyle ünlüdür. Dış cephe tasarımında arı kovanından esinlenilmiş olan bu yapının en yüksek noktası 67 metredir.
Serpentine Sackler Sanat Galerisi, Londra / İngiltere
İngiliz mimarisinden izler taşıyan kırmızı briket duvarlarıyla Sepentine Sackler Sanat Galerisi 2 ayrı yapıdan oluşmaktadır. İngiltere’nin modern yüzü ve rustik yüzünün harmanladığı bir sembol olmuştur.
Guangzhou Opera House, Guangzhou / Çin
Çin’in en ihtişamlı şehri olan Guangzhou’nun ruhunu yansıtan bir yapı olmuştur. Guangzhou Opera House, ikisi opera binası olmak üzere 7 binadan oluşan büyük bir yapıdır. Cephesindeki dev üçgen prizmasıyla Pearl nehri üzerinde ışık oyunları yapan bu yapı, “Zaha Hadid kimdir?” sorusunu tam anlamıyla cevaplayacak bir proje olmuştur.
2016 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Zaha Hadid, mimarlık dünyasına kazandırdığı eşsiz eserleriyle yaşamaya devam edecektir.
Görsel Kaynakça:
Yazıda bulunan görseller için www.zaha-hadid.com internet sitesinden faydalanılmıştır.