Gece
Gündüz

HipHop’un Kısa Tarihi

23 February 2019
yazdı
2 dk'lık okuma

HipHop  1970’li yılların ortasında Amerika’nın batı yakasında alt kültürleri ile doğmuştur. O zamanlar gettoların içinde yaşayan fakir ve ezilmiş halkın isyan haykırışları oldu HipHop. Peki HipHop kültürünün alt dalları nelerdir ?

Rap: 1970’li yılların başında NewYork’da doğan HipHop kültürünün müziğidir, gettoların yardım çığlıkları gibidir. Rap’in açılımı “Rhytm and Poem”  kısaca ritmik şiirdir. Belirli bir altyapının üstüne ritim söylenen şiirlerdir. Her müziğin olduğu gibi bu müziğin de babaları diyebileceğimiz en baba 2 ismi vardır: 2Pac Amaru Shakur ve The Notorious BIG. Önceden iki iyi dost olan ama sonrasında ezeli Doğu-Batı yakası kavgalarında düşman olan müthiş ikili. 2Pac’ı diğerlerinden ayıran en net başarısı “Changes” şarkısının Vatikan’ın kutsadığı şarkılar listesine girmesidir. Rap yapan insanlara verilen bir diğer isimde MC‘dir peki MC nedir?  MC: “Master of Ceremony” yani “Seramoni Ustası” demektir. MC unvanı Rap gruplarında soliste verilen bir unvandır. Rapin içinde barındırdığı kavramlardan biride “diss” kavramıdır. Bizim kültürümüzde karşılığı yerme ve taşlama olan diss müzikal şekilde birini eleştirmektir. 2Pac’ın ‘Hit Em Up’ isimli parçası ilk örneklerden biri olmakla birlikte  The Notorious BIG’e yazılmıştır.

BreakDance : 1980’li yıllara geldiğimizde bizi karşılayan BreakDance rap gibi sokakların çocuklarının kendilerini dans ederek sokak tarzı ile ifade etme sanatı oldu. BreakDance onu icra eden kişiye göre farklı isimler alır. Kadınlara B-Girl erkekler B-Boy denir. Peki Breakdance kelimesi nereden gelmektedir? Geldiği yer HipHop tarzı beatlerin üstüne dans edilmesi ile önce BreakBeat sonra bizim bildiğimiz hali ile BreakDance olmuştur.Bu dansın popüler olması ile birlikte bunun üstüne okullar açılmış beyaz insanların kursa gidip öğrenmesi nedeni ile bu dansın yaratıcıları siyahi insanlar bu dansın saflığını kayıp ettiğini düşünmektedir.

Graffiti : Onlar sokakların Picasso’ları, Van Gogh’ları… Tuvalleri duvarlar, boyaları ise spreylerdir. HipHop’ın bu dalı resim ve sokak sanatının bir karışımıdır. Ülkemizde de yaygınlaşan 1960’lı yıllarda Amerika’da politik görüşlerini belli etmek isteyen grupların ve bölgelerini belli etmek isteyen çetelerin kullandığı bir yöntem olarak ortaya çıktı. Graffiti sanatçısına ressam denmez “Writer” denir. Türkçe karşılığı “yazan” olan bu kelime bu kültürde duvara yazan-çizen anlamına gelmektedir. Ülkemizde dünya standartlarında sanatçılarımız bulunmaktadır. İstanbul’dan Turbo Ankara’dan Stak en çok ismi duyulan sanatçılarımızdır.

 

Geçmişte gettolardaki siyahı dostlarımızın sesinini duyurmak ve yaşadıkları batağın içinden çıkmak için ışık olarak görülen HipHop şimdilerde ise modernize gangster olma çabasındakileri insanların gettoya inme çabası olarak görüyorum ben, açıkcası üzücü bir durum. Unutmayın ki HipHop olmak ile HipHop’ın içinde olmak arasında büyük farklar vardır. Selametle…

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR