Gece
Gündüz

Doğu Ekspresi Macerası

24 February 2019
yazdı
4 dk'lık okuma

Bazı anlar vardır ölmeden önce yaşanması gereken, Doğu Ekspresi’nin de kesinlikle onlardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum. Fakat gelin görün ki bilet bulmak, gitmekten daha zor hale gelmiş durumda. O halde Türkiye’nin en eski tren hatlarından birisi olan ve son yıllarda popüler bir hal alan Doğu Ekspresi hakkında tüm bildiklerimi ve nasıl bilet bulduğumuzu sizler için buraya döküyorum.

Tur şirketlerinin önceden tüm yerleri kapıp bireysel gidip yolculuk yapmak isteyenlerin önünü kapadığı özellikle de şu sömestr tatil döneminde nasıl mı bilet bulduk? Öncelikle Ankara’dan Kars’a direkt bilet bulmak gerçekten işin en zor kısmı oluyor. Bu yüzden biz de hem vakit kaybetmemek adına hem de daha kolay bulunabildiği için Ankara’yı es geçerek bilet bakmaya Kayseri’den başladık. Biletlere bakmak için öncelikle TCDD’nin “eybis” uygulamasını indirmelisiniz. Bilet en fazla 1 ay ileri tarihli çıkıyor ve o tarihlerde bilet bulmak çok zor çünkü belirttiğim gibi o biletler ne yazık ki  tur acentalarının ellerinde. Sadece bir iki yataklı vagonu satışa açıyorlar sonrada bu biletlerin bir kısmı iptal ediliyor ve trende yer açılabiliyor. Biz de zaten bu şekilde bulabildik. Genelde her işi son ana bırakma huyumuz bizler için kötü bir son bulsa da , Doğu Ekspresi bileti bulmak için bu durum tam tersi olarak karşımıza çıktı. Yani demem o ki arkadaşlar çantalarınızı önceden hazırlayın ve oturun ne zaman yola çıkmak istiyorsanız o günün bir önceki gecesi özellikle saat 21.00 – 22.00 arası kontrole başlayın. Son gün iptal edenler ya da biletini açığa alanlar bu saatlerde bir anda ortaya çıkabiliyor. Biz de böylelikle gideceğimiz günün bir önceki gecesi örtülü kuşetli kısımdan 1 de değil tam 5 adet bilet bulabildik. İşin özü şu ki arkadaşlar, eybis uygulamasını açıp sürekli yenilemeniz ve bulduğunuz bileti anında kapılmadan almanız. Uygulamanın açık bilete alma özelliği sayesinde bileti aldığınızda sonradan tarihi ayarlayamam korkusu yaşamanıza da gerek kalmıyor. Değişiklik veya iade edeceğiniz biletleri iade kesintisi  yapılmadan isteğiniz halinde 180 gün geçerli açık bilete dönüştürebiliyorsunuz.

Ayrıca önemli bir ayrıntıyı pas geçmemeliyim. Biliyorsunuzdur ki TCDD’nin sitesinde bir erkek yanına bir kadın olarak ya da bir kadın yanına erkek olarak bilet seçip alamıyorsunuz. Yani sistem buna izin vermiyor. Ama biz durur muyuz? Tabi ki de durmadık ve bulduğumuz boş biletleri erkek yanına da olsa erkek cinsiyetini seçerek kendi adımıza biletleri kaçırmadan aldık.Ve sonunda da trene biner binmez  TCDD memurunun; “Siz misiniz o erkek yolcu yanına bilet alan kızlar?” sözüne maruz kalıp açıklama yapmak zorunda kaldık. Neyse ki odamızdaki erkek arkadaşın sıkıntı çıkarmadan gayet normal şekilde bizi kabul etmesiyle memur da kabul etmek durumunda kalmış oldu. Demem o ki arkadaşlar bilet bulduysanız eğer küçük detaylara çok takılmadan hemen biletinizi alın ve tren keyfini doyasıya çıkarın.

Doğu Ekspresi için biraz da diğer detaylardan bahsedecek olursam:

  • Doğu Ekspresi Ankara’dan başlayarak Kırıkkale – Kayseri -Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars istikametinde gider.
  • Tren hergün Ankara Garı’ndan 18:00 da kalkmakta ve 24 saat 30 dk sürmektedir. (Eğer bizim gibi yolculuğa Kayseri’den başlamayı tercih ediyorsanız, tren Kayseri’den 00:39 da kalkmakta ve yolculuk süresi 18 saate düşmektedir)
  • Trende 3 şekilde seyahat yapabiliyorsunuz;

Pulman: Sadece koltuk olanlar. (Uzun yolculuk için zorlu bir seçenek olabilir.)

Örtülü kuşetli: 4 kişilik odaların olduğu ve koltukların açılarak yatağa dönüşebildiği. (Bizim de tercihimiz olup en uygun olanı.)

Yataklı: 2 kişilik yatak olanlar. (İçerisinde lavabo ve mini buzdolabı bulunuyor.)

  • Pulman vagonlar için fiyat 46 tl, örtülü kuşetli için 61 tl, yataklı oda ise iki kişi kalınacaksa kişi başı 96 tl ye denk geliyor. Ayrıca 13-26 yaş arası için fiyatlar üzerinden %20 indirimin olduğunu hatırlatmakta fayda var.
  • Odalar genel olarak hijyen konusunda gayet iyi durumda. Bize verilen çarşaflar ve yastıklar gayet temizdi.
  • Tuvaletler ortak olarak bulunuyor ve ileriki saatlerde sıkıntılı olabiliyor.
  • Odanızın ısısını kendiniz ayarlayabiliyorsunuz o yüzden kesinlikle üşürüm korkunuz olmasın.
  • Yanınıza almanız gerekenlerden en önemlisi bence üçlü priz ile su ısıtıcısı olmalı.
  • Tren istasyonlarda en fazla 7 dk duruyor bu yüzden yiyecek- içecek ihtiyaçlarınızı önceden ayarlamalısınız. Ayrıca tren içerisinde yemekler mevcut fakat çok çeşit bulunmuyor ve fiyatlar normale göre birazcık oynuyor ona göre hazırlıklı gitmelisiniz derim.
  • Tren Erzurum’a yaklaşıyorsa eğer acil olaraktan cağ kebabınızı sipariş edip böyle bir lezzetten yoksun kalmamanızı da özellikle belirtmeliyim.
  • Özellikle kar manzarasının hakim olduğu Aralık-Ocak-Şubat aylarını tercih etmenizi öneririm.
  • En güzel manzaralara şahit olmak için sabahın erken saatlerinde kalkmanızı ve özellikle de Divriği’den sonra mest olacağınız muhteşem manzaraları kaçırmamanızı öneririm.
  • Ayrıca tren kompartmanınızı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Işıklar, mumlar, fotoğraflar, posterler, çiçekler vs. ile treni hayalinizdeki yolculuğa dönüştürebilirsiniz.

Daha öncesi böylesine hiç şahit olmadığımız kar manzaralarıyla, yeni tanıştığımız yüreği güzel insanlarıyla, yaptığımız çılgın vagon danslarıyla kısacası tüm güzellikleriyle yolculuk çok hızlıca akıp geçti. Benim için bitmesini hiç istemeyeceğim bir yolculuktu. Umuyorum ki yine yeniden gelip bu unutulmaz anları tekrarlayacağım. Bu tarifsiz yolculuğu herkesin bir kere de olsa tatması dileklerimle 🙋🏻‍♀️

 

Hatice Çopur

8 Temmuz 1996 ,Tarsus doğumluyum. Celal Bayar Üniversitesinde öğrenciyim.Doğayı ve doğanın bize sunduğu güzellikleri görüp, keşfetme arzumdan ve bu güzellikleri sizlerle paylaşma isteğimden dolayı seyahat yazarlığı yapmaktayım.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR