Gece
Gündüz

Deniz Üstü Köpürür

11 August 2021
3 dk'lık okuma
Görsel Liste List'den alınmıştır.

“Dileğince Beyaz Köpüklere Saklan Güzel” de olabilirdi başlık zira mevzu bahsim beyaz köpükler…

Ve bu güzelliklere İstanbul’da sahip olmak. İstanbul’da vapura binmek, vapur sefası…

Malumunuz pandemi sebebi ile zor zamanlar geçirdik ve canım İstanbul’un keyfini süremedik çoğumuz. Ben iki kez Korona olarak bu keyfi sürmeye gayret etsem de malum şartlar çoğu zaman elverişsizdi.

Şimdi yaza kavuşmuşken ve tatile gidin ya da gitmeyin bir şekilde İstanbulul’da kalmışken en keyifli vapur sefası rotalarını sizlere sunmak istiyorum.

İstanbul… Marmara’sı ile, Boğazı ile, Haliç’i ile vapur, tekne sefası yapabileceğiniz; teknedeyken rüzgarın yüzünüzü okşayacağı, eşsiz anlar yaşayacağınız ve seyrine doyamayacağınız güzelliklerin şehri.

Benim şehrim…

Görsel Liste List’den alınmıştır.

Üç rota sunacağım şimdilik ve en güzele doğru giden bir sıralama ile yazacağım.

İlk rotam benim de muhit olarak yaşadığım Haliç güzergahı. Üsküdar-Haliç hattı olarak bilinir ve Eyüp-Üsküdar kalkışlıdır. Hangi noktadan  binerseniz binin Haliç’e geldiğinizde seyir değişir. Bu rotanın yıldızı şüphesiz Haliç. Eyüp’ten bindiğinizi varsayalım. Vapur usul usul ilerler Haliçte. Hiç yormaz adeta bir sal gibi yumuşacık seyreder. Haliç, Sütlüce, Ayvansaray, Hasköy, Fener, Kasımpaşa, Karaköy ve Üsküdar ile son bulur. Tarihi Haliçte tarihi yarımadayı izleyerek deniz üstü seyahat etmek tarifsizdir. Feshane’yi yakından izlersiniz, sonra Rahmi Koç Müzesinin bahçesini ve içini görür, denizaltına yakından bakma fırsatı yakalarsınız. Eski Yahudi yerleşkesi Hasköy’ü görür Balat’a el sallarsınız. Fener Rum Patrikhanesi ve Rum Ortadoks Lisesi tüm heybeti ile sizi karşılar. Fatih’i ve Yavuz Selim Camiini ve Fatih Camiini pek de uzaktan sayılmayacak şekilde izlersiniz. O sırada vapur Kasımpaşa’ya yaklaşır ve sol tarafınızda askeri hastane binası sizi hayran bırakır. Taksim’e aşağıdan bakarsınız, Galata ve Tepebaşı sizi selamlar. Unkapanı köprüsünün altından geçtiğinizde de Süleymaniye Camii’nin heybetine kapıldığınızda,  Topkapı Sarayı ile bakışırsınız Ayasofya’ya göz kırparken. Sonra vapur Üsküdar’a gitmek için Boğaz’a açılır… Buradan sonra malum deniz trafiği hızlanır vapur ve o dingin seyir yerini Boğaz rüzgarına ve çokça köpüğe bırakır…

Piyerloti’den Haliç ve Haliç Köprüsü Caner Cangül’den alınmıştır.

Çok sevdiğim ikinci vapur rotam Boğaz Hattıdır. Eminönü’nden binersiniz ve Sarıyer’e kadar gider ve Boğazı baştan sona seyredersiniz. Eminönü, Beşiktaş, Ortaköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy, Arnavutköy, Baltalimanı, Kanlıca, İstinye, Yeniköy, Tarabya ve Sarıyer… Bu yolculukta Boğaz Köprülerinin altından geçmek tarifsiz, tarihi yalıların dibinden geçmek paha biçilmez ve Boğazın esintisine kapılmak şüphesiz kıymeti eşsiz duygulardır. Dolmabahçe, Çırağan ve Beylerbeyi Saraylarını da seyretmek şahanedir. Yol boyunca beyaz köpükler eşlik eder size…

İstanbul Tour Studio dan alınmıştır.

Ve şimdi en sevdiğim rota: Adalar Hattı… Beyaz köpüklerin en çok olduğu yolculuk. Kabataş’tan bindiğiniz vapur Kadıköy ve Marmara açıklarından geçerek  sırasıyla Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’ya varır. Favorim Heybeliada’dır bunu başka bir yazıda detaylı anlatırım. Yaklaşık 2 saat süren deniz yolculuğu, vapur esintisi ve yol boyunca eşlik eden beyaz köpükler ile hayallere dalarsınız, şarkılar söyler ve tebessüme boğulur yüzünüz.  Her ada durağına yanaşıp-ayrılırken bıraktığınız durak daha sevimli gelir gözünüze ve vapurda olmanın mutluluğu yansır yüzünüze. Çünkü bu yolculuklar “dünyadan uzak, deryaya yakındır”.

Görsel Ecodiurnal’dan alınmıştır.

Bu yazımda çok sevdiğim üç İstanbul rotası ile sizlerle oldum ve çok sevdiğim vapur güzergahlarımı paylaştım.

Beyaz köpükler yoldaşınız olsun…

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR