Gece
Gündüz

Fabrikadan Evler: Loft House

27 February 2019
2 dk'lık okuma

1970 Amerikası’nda uyandığınızı gözünüzde canlandırın. Nüfus patlaması sebebiyle devlet şehir merkezlerinde konut talebinize karşılık veremiyor. Üstelik bir de sanatçısınız. Yani hem yaşam hem çalışma alanına ihtiyacınız var. Sanatınızın maddi bir değeri yok. Maddi gelir elde ettiğiniz bir dayanak da yok. Bahsettiğimiz kişi Andy Warhol ve niceleri. Yetersiz ekonomi, değer görmeyen sanat, nüfus patlaması, konut talebine karşılık veremeyen bir hükümet ve tam da sanatçılara yakışır bir çözüm; Loft House.

Maddi gelirleri yüksek olmayan sanatçılar hem yaşam alanları için hem de çalışma alanları için ayrı ayrı bütçe ayırmak zorunda kalmıştı. Tahmin edersiniz ki iki seçenekten birisini tercih edebiliyorlardı. Ta ki Pop Art akımının en önemli temsilcilerinden olan Andy Warhol bir fabrikayı atölyesine ve yaşam alanına çevirene kadar. Nasıl yani fabrikada mı yaşamış?

Boş bir fabrikanın içinde yaşamaya başlayan Andy aynı zamanda sanatını gerçekleştirebileceği yeni evine çok yakın bir atölyeye sahip olmuştu. Metre karede yakalamış olduğu rahatlık hem sanatını icra etmesine hem de yaşamını sürdürmesine olanak sağlamıştı. Stüdyo daire kavramının da temellerini atarak; sanatçı ve tasarımcı olarak yapılabilecek en haklı eylemi gerçekleştiren Warhol’ın günümüze bıraktığı armağan, Loft House nedir?

Kısaca tanımlamak gerekirse dar alanda çoklu işlev çözümü mantığıyla kurgulanmış yaşam alanları. Kendi içerisinde olmazsa olmaz özellikleri barındıran Loft günümüzde modern Loft’a evrilmiş durumda. Yurtdışında özüne bağlı ve başarılı örneklerinin devam ettiğini görmek ise mutluluk verici.

OLMAZSA OLMAZLARI İLE LOFT

1-YÜKSEK TAVANLAR

Metrekarede geniş alan çözümleri yüzyıllardır uygulanan bir çözüm. Peki ya merteküpte (hacimde) alan çözümleri? Loft evlerin önde gelen özelliklerinden birisi olan yüksek tavanlar; depolama, galeri boşlukları, pratik çözümler ve ferah alanlar için olanak sağlıyor.

2-GALERİ BOŞLUKLARI

İç mekanda katlar arasında bırakılan boşluk olarak tanımlanan galeri boşlukları kurgulanan mekanların iç akışını sağlıyor. Eski Türk mimarisinde gördüğümüz atriyum (avlu) galeri boşluklarının dış mekan örneklerindendir. Galeri boşlukları iç mekanda hacimsel  ferahlık yarattığı için Loft tarzı yaşam alanı planlamanın vazgeçilmezi durumundadır.

3-GENİŞ PENCERELER

Doğal ışığı iç mekana daha rahat almanın dışında boydan boya giydirilen cam cepheler iç mekan ve dış mekanı akışken hale getiriyor.  Ayrıca galeri boşlukları sayesinde doğal ışık iki kata aynı anda nüfuz ediyor.

 4-MALZEMELER

Loft disipliniyle tasarlanan mekanlar için malzeme en önemli unsurlardan birisidir. Doğal taş, cam, ahşap, tuğla ve metal; dönüşüm sonucu oluşmamış Loft yaşam alanları için fabrika etkisi yaratıyor. Loft tipi tasarım disiplininden uzaklaşmamak için malzemelerin doğal hallerini kullanmak en doğru karar olacaktır.

 

http://senguldurucu.com/iletisimdoktoru/arsivler/189

https://dekordelisi.com/tavani-yuksek-evler.html

https://www.ensonhaber.com/galeri/dekorasyonda-yeni-trend-loft-evler

 

 

Çağatay Yıldırım

Çağatay YILDIRIM. İç Mimar, Tasarımcı, Yazar.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR