Karadeniz’in en büyük, en gelişmiş şehri ve saymakla bitmeyen doğal, tarihi, turistik yerler barındıran ili Samsun. Türkiye Cumhuriyeti’nin de kurulması sürecinin başlangıç noktası sayılmakla birlikte, Orta Karadeniz’in en önemli merkezi olan Samsun’u daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Bandırma Vapuru Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurmaylarını Samsun’a getiren Bandırma Vapuru’nun birebir kopyası, Canik ilçesindeki Bandırma Plajı’nda sergileniyor. Orijinal gemi ise 1925 yılında parçalanmıştır. Temsili olarak yapılan bu yeni gemi ise 3 yıl süren bir çalışmayla 2003 yılında halka açılmıştır. Müzede Atatürk’ün fotoğrafları ile şahsi eşyaları, kurmaylarının ve mürettebatının bal mumu heykelleri ve çeşitli belgeler sergileniyor. Samsun’a gelmişken mutlaka Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesini de görmelisiniz.
Gazi Müzesi
Kent merkezindeki Mecidiye Caddesi’nde bulunan Gazi Müzesi, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da karaya çıktığında konakladığı yer olan Mantıka Palas Oteli’nin restore edilip 1940’ta ziyarete açılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin ilanından sonra yine bu otelde konaklamıştır. Gazi Müzesi’nin hemen yanında bulunan Arkeoloji ve Etnografya müzesinde de Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ve ilgili fotoğraflar, bilgi ve belgeler sergileniyor. Gazi Müzesi’ne gelmişken hemen yanındaki bu müzeyi de gezinin derim.
Amozon Köyü ve Amisos Tepesi
Batıpark Amazon adasında yer ve zeminin sağlamlaştırılması amacıyla oluşturulan iki tepeye kafe ve seyir platformu olacak şekilde dev aslan figürleri koyulmuştur. Amozon köyü bir dönem savaşçı kadınların yaşam yeri olarak biliniyordu. Rivayete göre oku daha iyi fırlatabilmesi için göğsünün bir teki kesik olan bu kadınların ok, yay, balta gibi silahlar kullanarak savaştığı belirtilmektedir. Amisos Tepesi’ne dilerseniz teleferikle de çıkıp bu aslan figürlerini de görebilirsiniz.
Çakırlar Korusu
Karadeniz ormanlarının arasında huzuru ve sessizliği bulan yerli halk ve turistler için Samsun belediyesi 100 m2 bir alanda devasa bir cennet bahçesini canlandırmak için kolları sıvamış. Alanda dilerseniz çadır da kurabilirsiniz ve alanda bulunan her türlü sosyal aktiviteden faydalanabilirsiniz.
Nasıl Gidilir?
Samsun şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Çakırlar Korusu’na gitmek isteyen vasıta sahipleri, Samsun-Sinop güzergahında devam etmeleri halinde, Çakırlar Korusu’na ulaşabilirler. Günübirlik gidecek ve toplu taşıma araçlarını kullanacak olan kişiler ise, Çatalçam-Taflan dolmuşlarına binerek, Çakırlar Korusu’na gidebilir.
Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Kızılırmak Nehri’nin, Sivas yakınlarındaki Kızıldağ’dan doğup Vezirköprü ilçesinde Samsun kent sınırları içerisine girerek Bafra Burnu’nda Karadeniz’e döküldüğü nokta olan Şahinkaya Kanyonu, heybetli kayaların arasında üç kilometre boyunca uzanıyor. Yukarıdaki manzaraya ulaşmak için 3 saatlik bir yolu yürümeniz gerekiyor. Ancak benim gibi şanslıysanız, yolun yarısına denk geldiğiniz bir araçla devam edebilirsiniz. Aksi takdirde 3 saatlik mesafe 5 saate kadar çıkabiliyor, suyunuz bitiyor ve dinlenmek zorunda kalıyorsunuz. Bu yüzden yanınıza en 2 litre su almanız gerekir. Yolda denk geldiğiniz böğürtlen ve elma ağaçlarından topladığınız meyvelerle açlığınızı az çok yatıştırıyorsunuz. Ama yine de yanınıza yiyecek içecek almanızda fayda var. Belli mi olur belki 15 kilometre mesafeyi tamamen yürümek zorunda kalırsınız 🙂 Her şeye rağmen zirveye ulaşmanın verdiği mutluluk ve eşsiz manzaranın keyfi paha biçilmez.
Kanyona Nasıl Gidilir?
Kara yolundan Vezirköprü ilçe merkezini geçtikten sonra, Kastamonu-Sinop-Boyabat istikametine doğru devam ediyoruz. Yaklaşık 1 kilometre sonra Adatepe, Oymaağaç, Türkmen köylerine giden yol ayrımı bulunmakta. Bu köy yolunu hiçbir yöne sapmadan yaklaşık 15 kilometre kadar takip ettiğimizde bizi doğruca baraj kıyısına ulaştırıyor. Buradan tekne ile kanyonu gezebiliyorsunuz. Ancak burada her zaman bekleyen bir tekne olmayabilir. Bunun için orada Türkmen tur teknelerinde çalışanlardan yardım isterseniz size yardımcı olacaklardır:)
Kabaceviz Şelalesi
Tekkeköy ilçe sınırları içinde bulunan bu şelale görülmeye değer bir güzellikte. En güzel dönemi olan mayıs ve ekim ayları arasında ziyaretçi akınına uğrayan bu bölgede dağcılık ve trekking yapılabiliyor.
Akan suyun sesinin verdiği huzuru eşliğinde güzel fotoğraflar yakalayıp manzaranın bu eşsiz tadını ölümsüzleştirebilirsiniz…
Bu güzel paylaşım için ne kadar teşekkür etsek azdır diye düşünüyorum :)) Çok içten çok samimi bir aktarım mus . 21.yy. evliya Çelebi si diyebir miyim :))
Çok teşekkür ederiz:)