Gece
Gündüz

Karadeniz’in Tek Ada Şehri : Giresun

2 February 2019
2 dk'lık okuma

Giresun Adası

Doğu Karadeniz’in üzerinde insanların yaşayabildiği tek adası olan bu adanın tarihini incelediğimiz zaman oldukça fazla mitolojik unsuru içinde barındırdığını görüyoruz.

Herkül’ün altın postu bulmak için geldiği ,Yunanlıların Hz. Yusuf heykelini aramak için seferler düzenlediği ve Amozon savaşçı kadınlarının erkeklerden uzak bir dünya kurmak için yaşadığı rivayet edilen ada, muhteşem bir görünüme sahip.

Kümbet Yaylası

Giresun’a kadar gelip de mutlaka bu yaylanın havasını solumadan , bu manzaranın eşsiz güzelliği karşısında huzurla çayınızı içmeden dönmemelisiniz.

Doğal hayatla iç içe olduğunuz Kümbet Yaylası’nda temel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz ,içinde bakkal, kasap, fırın, manav, berber ve kır kahveleri ve her türlü konaklama imkanı mevcuttur.

Kümbet yaylasında nüfus Nisan ayı başlarında artmaya başlayarak Kasım ayına kadar devam eder. Ancak Ağustos ayında ise fındık hasatının başlaması ile içerisinde yerli nüfus düşmektedir. İsterseniz Temmuz  sonu gibi festival zamanı gelerek de bu manzarının seyri eşliğinde horon oyunlarına katılıp eğlencenin tadına varabilirsiz. Artık tercih size kalmış:)

Nasıl Gidilir?

Kümbet yaylasına ulaşım Giresun Merkez’den 30 km. mesafede bulunan Dereli ilçesine geldikten sonra Dereli – Şebinkarahisar yolu üzerinden yaklaşık olarak 25 km uzaklıktadır.

Dereli ilçesine gün içerisinde birçok toplu taşıma aracı bulunmakla beraber Kümbet Yaylasına yaz aylarında sıklıkla toplu taşıma araçları bulunmaktadır.Tabi bizim gibi tercihen otostopla da ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Kuzulan Şelalesi

Giresun Dereli ilçesine 20, şehir merkezine ise yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan şelale, Giresun – Şebinkarahisar yolu üzerinde bulunuyor. Bu yolu kullanırken şelaleyi atlamanız mümkün değil .Yaklaşık 20 metre yükseklikten akan şelale güzel bir manzara oluşturmakta.

Şelalenin döküldüğü yer bel hizasını geçmeyecek derinlikte…

O buz gibi suyun keyfini ayaklarını suya girdirerek çıkarabilirsiniz. Ancak  benim tercihim bu konuda hemen yakınında bulunan , sodalı suya sahip Mavi Göl. Hadi gelin Mavi Gölü beraber keşfedelim:)

Mavi Göl

Kuzalan Şelalesi’nden Şebinkarahisar tarafına doğru 1 kilometre uzaklıkta bulunan Mavi Göl gerçekten saklı bir cennet gibi.

Yol üstünde bir patika ya da iniş yolu bulabileceğimiz umuduyla yol üstünde kısa bir süre turlasak da, fazla zaman kaybetmeden bulduk. Suyun rengi, akışı resmen büyüleşmişti beni. Tabi dayanamayıp hemen ayakkabılarımı çıkarıp suyun içinde yürüdüm.Ayrı bir faydası da varmış suyun, vücuda iyi geliyormuş.

Buz gibi suyun etkisi uzun süre geçmemişti ama buna değerdi:)

Bedrama Kalesi

Tirebolu, Giresun-Gümüşhane karayolu üzerinde, Örenkaya ve Karaahmetli köyleri sınırlarında bulunan,bütünüyle yerli kayalar üzerine kurulmuş olan bir kaledir.

Tirebolu’dan hemen hemen 8 kilometre uzaklıkta, yüksek bir kayalık üzerinde yerleşim yeri oldukça büyük olan bir kaledir.

Civarında sur duvarlarından çok azı günümüze kadar kalabilmiştir. Kalenin üzerinde parkı vardır. Fırını, odaları, şarap  küpleri, şavaşırken kullanılan tüfek yerleri, harebe olan 20 civarında merdiveni vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR