Namaste !
Yogada felsefi bir sembol haline gelen bu sözcükle sizi selamlıyorum.
Öncelikle size yogadan biraz bahsetmek istiyorum.
Yoganın kelime anlamı: bağlamak, bütünleştirmektir. Yoganın asıl amacı zihnin ve bedenin ortak çalışmasını sağlamaktır. Yoga yaparken bedenimizi hissederiz. Bedeni fark ettikçe zihnin doğasını da fark ederiz. Yani yogaya, kendini bütün olarak keşfetme yolculuğu da diyebiliriz. Yoga genetik yapımızın bize verebileceği en iyi formu almamızı sağlar hatta bunun ötesine geçerek genetik yapımızın bize koyduğu sınırları aşabilme olanağı da sağlar. Ayrıca yoga diğer yaptığımız tüm sporları en üst kapasitemizle yapmamıza yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre yoga yapmak vücuttaki serotonin seviyesinde artışa neden olmakta. Yani zihinsel anlamda yorgunluk, bitkinlik ve motivasyona katkı sağlamaktadır.
Yogada bedenin yaşı, omurganın esnekliği ile ölçülür. Yoga yaparken omurga sağlığı kazanılır ve düzenli yoga yapmak omurga sağlığının korunmasına neden olur.
Peki yoga nasıl yapılır?
Yoganın belli başlı türleri vardır. Yogada neye ihtiyaç duyduğunuz veya yoganın hangi yönünün dikkatinizi çektiğine göre yoga türlerinden herhangi biriyle yogaya başlayabilirsiniz.
Hatha Yoga: En yaygın olan ve en çok bilinen yoga türüdür. Bu yoga türü dengeleyici oluşuyla bilinir.
Asthanga Yoga: Güç yogası olarak bilinir. Bu yoga türünde nefes teknikleri çok önemlidir. Denge ve güçlendirici bir uygulama hedefi olanlar için uygun bir türdür.
Vinyasa Yoga: Vinyasa yogada asanalar çok önemlidir.Bu yoga türünde asanalar arası geçiş nefes ile bağlantılıdır. Her bir nefes eşliğinde farklı bir poza geçilir.
Yin Yoga: Bu yoga türü diğer türlere nazaran asanalarda daha fazla kalınan bir yoga türüdür. Bağ dokular ve kasların gelişmesini destekler.
Kundalini Yoga: Farkındalık yogası olarak da bilinen bu yogada zihin, beden ve duyular ortak çalışır. Bu yoga türünde meditasyona ağırlık verilir.
Yoga Terapi: Bu yoga türü tıbbi tedavileri destekler ve tedavi amaçlı uygulanır.
Restoratif Yoga: Şifa yogası olarak bilinir. Sinir sistemini onarıp bilinci dengelemektedir. Asanalarda daha uzun süre kalınır ve kaslar, bağ dokular gevşetilir.
Bikram Yoga: “Hot yoga” olarak bilinen bu yoganın en belirgin özelliği 38-40 derece salonlarda yapılıyor olmasıdır. Artan sıcaklık ile bağ dokular daha kolay gevşer ve toksinlerden daha kolay arınılır. Odanın sıcaklığı sayesinde başta yapılan ısınma ve esneme hareketlerine gerek kalmaz.
Yogadaki asanalara bakacak olursak;
HAYDİ YOGAYA !