Sevgili EAOMAG okuru uzun bir aradan sonra yeniden merhabalar. İş hayatının yoğun bir koşuşturma döneminde siz sevgili okurlarımı bir süre yazısız bıraktım affınıza sığınarak yazıma başlıyorum.
Bir süredir etrafımdaki kişilerde (tanıdığım tanımadığım herkeste) gözlemlediğim gerginlik, mutsuzluk, hayat mücadelesi telaşı özetle ruh yorgunluğu... Bunun sebepleri elbette ekonomik, sosyal, aile yaşantısından kaynaklı olabilir tabii ama biz küçük de olsa neler yapabiliriz biraz onu konuşalım.
Şu anda çalışmakta olduğum bir projemde dinlenme alanı tasarlarken ruhu neler dinlendirir gibi bir araştırma yaparken karşıma çıkan bu ev bitkilerinden biraz da siz sevgili okuyucularımıza bahsetmek istedim.
-
FESLEĞEN
Feslikan, rahan, peslan, fesliyen gibi isimlerler de bilinen fesleğen bablıgiller ailesinden gelmektedir. Ilıman iklim koşullarına uygunluğundan ev ortamında rahatlıkla yetiştirilebilir. Yaprakları türüne göre büyük veya küçük, çiçekleri ise beyaz ya da sarı renkte açar. Bu nadide çiçek yaz mevsiminin sonlarına doğru açar ve ömrü ortalama bir sene olarak bilinmektedir.
Güzelliği ve kokusu ile bulunduğu ortama huzur veren bu çiçek yemeklerde de kullanılabilir ve taze tüketimi de uygundur.
Mutlaka güneş gören yerde, torflu toprakta yetiştirmelisiniz.
-
ALEO VERA
Son zamanlarda kozmetik ürünlerin içeriklerinden de aşina olduğumuz aleo vera bitkisi zambakgil familyasından gelmektedir. Yapraklarının dikenli görünümü kaktüsü andırsa da içerisinde jöleyi andıran bir iç sıvısı bulunmaktadır ki bu sıvı, kozmetik ürünlerinin yanı sıra ilaç yapımında da kullanılmaktadır. NASA’nın The Clean Air Study (temiz hava çalışması) listesinde bulunan bir bitkidir.
Güneşli mekanlarda yetişeceği gibi doğrudan güneş olmayan alanlarda da büyütmek mümkündür. Bakımı kolaydır, devamlı sulanması gerekmez.
-
YELKEN ÇİÇEĞİ
Huzur zambağı, barış çiçeği, spathiphyllum, yelken çiçeği gibi isimlerle bilinen bu çiçek daha görüntüsüyle bile içimizi ısıtmakta. İyi bir bakımla ilkbahar ve sonbaharda çiçek açmaktadır. Narin görüntüsünün yanı sıra bakımı kolaydır. NASA’nın The Clean Air Study (temiz hava çalışması) listesinde bulunan bir diğer bitkidir.
Torf veya lif bakımından zengin toprak tercih etmelisiniz. Doğrudan güneş almayan aydınlık mekanlarda yetiştirmeniz mümkündür.
-
YASEMİN
Bir diğer bilinen adı Jasminum olan yasemin çiçeği, zeytingiller familyasının bir üyesidir. İran ve Akdeniz kıyılarında sıklıkla rastlanan adi yasemin olarak bilinmektedir. Çiçekleri beyaz, sarı renklerdedir. İtalyan yasemini, kış yasemini gibi türleri de vardır. Yasemin çayı olarak bilinen rahatlatıcı etkisi olansa arap yaseminidir.
Yüksek yerlerde bakıldığında daha hızlı çiçek açtığı bilinmektedir. Her toprağa uyum sağlar. İlkbahar ve yaz gibi sıcak mevsimlerde nemli toprak tercih edilebilir.
-
ORKİDE
Asparagales takımına ait bir familyadır. Zarafet, sadakat ve asaletin simgesi olarak bilinmektedir. Bakımı oldukça zordur. Çok sıcak ortamı da sevmedikleri gibi çok soğuk ortamı da sevmezler. Eski bir inanışa göre yeryüzünde açan ilk çiçek orkidedir ve diğer çiçekler onun soyundan geldiği söylenmektedir. Bir yerde okumuştum; orkide hediye etmek ”sen yüreğimde açan ilk çiçeksin” anlamında da kullanılabilirmiş 🙂
Kendine özgü ağaç kabuğundan olan köklere sahiptirler. Ne zaman açacakları belli olmamakla beraber, yapraklarını tamamen döküp sonrasında tekrardan filizlenmektedir. Çok nadir sulanması gerekmektedir. Yerleri asla değiştirilmemelidir yeni bir yere alışması bile çok uzun sürmektedir. Orkideye sahip biri olduğumdan bu kısımları tecrübemle anlatmaktayım. Zor bakımlı fakat filizlendiğinde çok mutlu olmamı sağlayan, insana biraz da sabırlı olmayı öğreten bir çiçek diyebilirim.
Herkese huzurlu günler dilerim 🙂
Görsel Kaynakça: