Uzun ve yorucu, kısacık bir aradan sonra tekrar sizlerleyim. Bu yazımızda meslek seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz ve bu sene hangi meslek dalları revaçta bunları konuşacağız sizlerle.
Meslek seçimi yaparken kendinizi tanımanız çok önemli. Maalesef ki son zamanlarda açıkta kalmamak adına birçok kişi istemediği bölümü yazarak okumaya çalışıyor. Öncelikle istemediğiniz bir bölümde okuduğunuz zaman kendinize eziyet etmekten başka bir şey yapmazsınız. Okulu bırakan, bölüm değiştirmek için ortalama yapmaya çalışan, sınava tekrar hazırlanmak zorunda kalan birçok insan var çevremde. Bunlardan biri de bir bakıma ben oluyorum sanırım… Şimdi ise uğraşlarım sonucu istediğim bölüm ve istediğim okula geçiş yaptım. Bu durumu yaşamamak sizin elinizde. Peki nasıl? Kısaca bahsetmek gerekirse:
İlk olarak yeteneklerinizi keşfedin. Yetenekleriniz doğrultusunda meslek seçtiğinizde hiçbir zaman pişman olmazsınız. “Ben ne olursam bana yakışır?” yerine, “Ben ne seçersem mutlu olurum?” diye düşünün.
Hayal kurmaktan çekinmeyin, hedefinizi her zaman yüksek tutun. Adım adım yükselmek; o şeyi ne kadar istediğinize, o alandaki ilginize ve yeteneğinize bağlıdır.
NOT: Yeteneklerden kastım şarkı söylemek olabilir, matematiksel zeka da olabilir. “Ben neyde iyiyim ve ilgi alanım ne? ” sorgusu yapmaktan lütfen çekinmeyin.
Gelelim son dönemlerin en popüler ve gelecek vaat eden mesleklerine. Hazırsak okumaya devam edelim derim.
1) YAZILIM GELİŞTİRİCİ
Teknolojinin ilerlediği ve son derece geliştiği bu dönemde, artık insan gücünün azalması ve makine gücünün artması yazılım geliştiricilerle mümkün. Yazılım geliştiricilerde aranan özellik ise yeniliklere ve değişimlere açık olmalarıdır. Çünkü teknoloji geliştikçe yazılım alanındaki çalışmalar da değişir ve gelişir.
2) AKTÜERYA UZMANLIĞI
İnsanların hayatını olumsuz etkileyen sakatlık, hastalık, emeklilik, ölüm gibi beklenmedik olaylar için ve ekonomik olarak varlıklarını olumsuz etkileyen doğal afetler (sel, deprem, yangın, kaza gibi) tahmin edilemeyen durumlar için risk analizi yapar. Yaşanan bu olumsuz durumların ekonomik etkilerini ortadan kaldırmak için güvenlik önlemi alan programlar hazırlarlar. Gelecek yıllarda da bu sektörün önünün oldukça açık olduğu söylenebilir.
3) EPİDEMİYOLOG
Epidemiyoloji, tıpta önemli bir bilim dalıdır. Epidemiyolog ise yaşadığı toplum içerisinde hastalık, sağlık ve kazalar ile ilgili gerekli ve hayati araştırmaları yapan kişidir. Bu araştırmayı yapan kişi gerçekleşen herhangi bir durumun ne sıklıkla olduğunu, yaşadığımız çevrenin hangi kısmında ve hangi şekilde etkili olduğunu da araştırır. Epidemiyologun amacı, topladığı veriler sonrasında gerçekleşen olumsuz olayları yok denecek kadar aza indirmektir. Kuş gribi ve domuz gribi gibi başımızdan geçen olayları araştıran bilim insanıdır. Uzmanlar epidemiyologların gelecek yıllarda en popüler ve en çok para kazandıracak meslek hâline geleceğini düşünüyorlar.
4) HUKUK
Suç oranının günden güne arttığı son yıllarda belki de en çok ihtiyaç duyulanlar arasında başı çekmekte. Biliyorsunuz ki son yıllarda kadına şiddet, tecavüz, zorla alıkoyma, kadın cinayetleri artmış durumda. Durum böyle olunca dürüst, ahlaklı, vicdanlı ve işini gerçekten iyi yapan hakimlere, savcılara ve canla başla hak savunan avukatlara olan ihtiyaç giderek arttı.
5) TIP
Hiçbir zaman önemini de değerini de kaybetmeyecek meslek kesinlikle doktorluk. Son yıllarda özellikle doktorlara olan ziyaretler artmış durumda. Hal böyle olunca sağlık sektöründe ciddi bir açık var. Hemşiresinden tutun da sağlık yöneticisine kadar ihtiyaç duyulan bu zamanda, tercih edilebilecek en kutsal mesleklerden biri de sağlık alanında çalışmak.
6) YAPAY ZEKÂ MÜHENDİSLİĞİ
Yapay zekâ mühendisliği bölümü, yapay zekânın ne işe yaradığından ve ne olduğundan başlayarak, makine bilme yetisi algoritmalarının hemen ardından; detaylı öğrenme algoritmalarının bizlere nasıl sunulduğu ve çalıştığını gösteren meslek dalıdır. Tabii ki yapay zeka ile sadece bu mühendislik dalı ilgilenmez. Bilgisayar mühendisleri ve yazılım mühendisleri de bu alanda başarılı çalışmalar yapmaktalar.
7) BİLGİ GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİSİ
Bilgi güvenliği teknolojisi, temelinde teknoloji (yazılım ve donanım olmak üzere), insan, oluşum aşaması ve süreci, yöntem ve metodoloji gibi birçok kavramı kapsayan ve teknoloji dünyası için her geçen gün önemi artan bir alandır. Bilgilerin değişmeden korunması, muhafaza edilmesi, yetkisiz erişimin engellenmesi yani gizliliğin sağlanması gibi birçok konuda bize ışık tutar. Günden güne gelişen teknoloji için bu meslek grubu parlayan bir yıldız olacaktır.
8) DİJİTAL MEDYA VE PAZARLAMA
Pazarlama ilke ve stratejileri sizlerin de gördüğü gibi günden güne farklılık yaratıyor. Son zamanlarda dijital pazarlamanın çok büyük önem kazandığı ve firmaların çok büyük bir oranda dijital kazanç elde ettiği bu piyasada hedef kitle de gün geçtikçe arttı. İnsanlar artık ihtiyaçlarına daha kolay ve tek tık ile ulaştığı gibi, firmalar da müşterilerine daha rahat ve çabuk ulaşabilir hale geldi. Günümüzde dijital medya ve pazarlamanın bu kadar büyük bir rol üstlenmesi, gelecekte daha da büyük gelişmeler yaşayacağımızın da bir kanıtı niteliğinde.
Sizler için elimden geldiği kadarıyla en popüler, asla eskimeyen, geleceğin mesleği olacak nitelikteki meslekleri tanıttım. Sıralama sizi yanıltmasın, numaralandırma tamamen rastgele yaptığım bir şey.
Ve asla unutmayın ki tercihleriniz hayatınızı belirler. Kim olmak istediğiniz, neleri sevdiğiniz, ilgi alanlarınız hayatınızı şekillendirir.