Gece
Gündüz

Mimarlığın Gelişimi 103: Antik Kentlerin Doğuşu

23 February 2020
1 dakikalık okuma

Merhaba öncelikle serinin önceki yazılarını okumayanlarınız varsa, tarih öncesi çağlardan bu yana mimarlığın gelişimini anlatan yazı serimizi okumak için sizleri aşağıdaki linklere davet ediyoruz.

Mimarlığın Gelişimi 101: Karanlık Çağların İç Mimarları

Mimarlığın Gelişimi 102 Mekanlarını Kendileri Oluşturanlar

Serinin önceki yazılarını okuduysanız, şimdi 103 ile devam edebiliriz!

Bireysel kazanımların çok uzun sürmediği karanlık çağlardan sonra yapılan alet edevatlar ve ardından gelen cevher kullanımlarının günlük eşyalar ve aletlerle uyumunun artması sonucunda insanlar çağ atladılar, birlikte ortak hayatlar kurmaya başladılar. Bu ortak yaşamlar konak mekanların ortak birleşimiyle oluşmuştu. Tarihte ilk köylerin oluşması birçok konak mekanın bir araya gelmesiyle, su birikintilerinin ve doğal kaynakların yakınına kurulmasıyla başladı. Su birikintisine kurulan mekanlar,  yapılara yeni biçimler ve işlevler kazandırmıştı. Toplu mekan ölçeğinde düşününce su kanalları ve bu kanalların izledikleri yollar gelişmiş şehir planlamasının ilk adımlarından idi. Su kenarlarına yakın olan konak mekanlar tarıma elveriş sağlıyordu. Tarım alanlarının belli biçim ve geometri çerçevesinde planlaması ve ölçeklendirilmesi yine planlı yaşamın en büyük adımlarından idi.

Ancak tüm insanlık su kenarında yerleşim kurabilecek kadar şanslı değildi. Gezegenin diğer ucunda bir grup topluluk çorak arazilerin ortasında kalmıştı. Bu toplumlar ise konak mekanlarını av bölgelerine yakın ve kurak fırtınalardan korunacak yerlere ya da korunacak şekilde inşa ettiler. Toplu mekanların/köy bölgelerinin dış kısımları daha kalın ve yüksek örüntülerle yapılıyordu. Böylece sert ve kurak rüzgarlar etkisiz kılınıyordu.

Birbirinden habersiz toplumlar medeniyet olma yolunda çıktıkları serüvende kendi tarzlarını doğa koşullarına uyumlu hale getirerek şekillendirmeye devam ettiler. Doğanın kendilerine sunduğu coğrafyayı, doğal kaynakları ve zorlukları ders olarak görüp yüzyıllar içerisinde bilgi ve birikimlerini aktarmaya başladılar.

Gelecek Yazı: Mimarlığın Gelişimi 104 Bilinen İlk Yapılar

 

 

 

 

GÖRSEL KAYNAKÇA

https://steemit.com/spanish/@abgrobert5/la-cuna-de-la-humanidad-de-donde-viene-el-hombre

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR