Gece
Gündüz

Mona Lisa Üzerine

14 December 2022
yazdı
2 dk'lık okuma

Mona Lisa tablosu Leonardo da Vinci tarafından yapılmış, dünyanın en ünlü eserlerinden -bir yerden baktığımızda en ünlüsü- biridir. Sfumato tekniği ile yapılmış olan tablo, 16. Yüzyıl yağlı boya portresidir. Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.

Tabloda Mona Lisa bir koltuğun kenarına dayanmış, yan bir biçimde otururken resmedilmiştir. Arka plandaki manzarada dikkat çeken bir dengesizlik vardır. Bir taraf diğer taraftan daha yüksekte görünür. Tablodaki uzaklık hissini veren şey, sfumato tekniğidir. Mona Lisa’nın boyunun enine oranı bize altın oranı vermektedir.

Mona Lisa’nın gizemli gülümsemesi, sanki bir şey biliyormuş havası yıllar boyunca merak konusu olmuş, çeşitli araştırmalara sebebiyet vermiştir. Gülümsemesinin gizemli mi yoksa hüzünlü mü olduğu hakkında çeşitli düşünceler ortaya konmuştur. Mona Lisa’nın yüzünde kaç tane duygunun hangi oranlarda olduğu ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Birden fazla duygunun bir arada olmasının sebebi arka plandaki dengesizliğe de bağlanmaktadır.

Üç-dört yıl içinde tamamlandığı düşünülen Mona Lisa kimi araştırmacıların düşüncesine göre Francesco del Giocondo’nun eşidir.
Hem kadın hem erkeğe benzemesi de bu resmin büyülerinden biridir. Kimileri de tablodaki kadının Leonardo da Vinci’nin kadın hali olduğunu savunmuştur. Mona Lisa ve Leonardo da Vinci benzerliği üzerinde çalışmalar yapılmış, resimleri üst üste oturtulmuş ve hemen hemen her noktanın birebir uyduğu görülmüştür.
Mona Lisa’nın kaş ve kirpiklerinin ilk bakışta görülmeyişi o dönemin bazı kadınlarının kaşlarını almasına bağlanmıştır. Kimileri de tablonun yapıldığı zamana ait, kaş ve kirpik dökülmesine sebep olan bir hastalıktan kaynaklandığını düşünmüştür. Ancak sonradan incelendiğinde kaş ve kirpiklerin aslında var olduğu, zamanın etkisiyle silindiği ortaya konmuştur.
Mona Lisa 1911 yılında müzeden çalınmıştır. Picasso’nun bile sorguya alındığı bu olay sonradan açığa kavuşmuştur. Yaklaşık iki yıl sonra Vinzenco Perugia tabloyu satmaya çalışırken yakalanmıştır. Çalma sebebini vatanseverliğine bağlayan Perugia tablonun İtalya’da olması gerektiğine inandığı için çaldığını söylemiştir. Bu çalınma olayı da Mona Lisa’nın ününe ün katan olaylardan birisidir.

 

KAYNAKÇA
CAN, G. Ş. Leonardo Da Vinci’nin “La Joconde” unun Mona Lisa Modern Ve Postmodern Sanatsal Pratiklerde Parodik Yeniden Üretimi. Researcher, 7(3), 44-64.
AKÇAOĞLU, Z. (2010). RESİMDE KIPIRTI. Fine Arts, 5(2), 104-113.
Beyoğlu, A. (2016). Sanat eğitiminde altın oran ve Leonardo da Vinci’nin eserleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 360-382.

Dünyanın En Ünlü Tablosu “Mona Lisa” Hakkında 11 İlginç Bilgi ve Gerçek

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR