Gece
Gündüz

Ödemiş’te Gizemli Bir Köy: BİRGİ

28 December 2018
2 dk'lık okuma

İzmir‘e 110 kilometre  uzaklıkta bulunan ve Ödemiş’e bağlı bir köy olan , yemyeşil dokusuyla saklı kalmış tarihi, kültürel bir hazine gibi Birgi…

Bozdağlar’ın yamaçlarına gizlenmiş, asırlık çınar ve ceviz ağaçlarının arasından görülebilen yüksek taş duvarlı, alaturka kiremitli, ahşap pencereli evleri ile bize adeta Şirince Köyü’nü andıran dokusuyla, görülesi şirin bir köy.

Yaklaşık 3000 kişinin yaşadığı bu köy ilk çağlardan beri adını duyurmayı başarmış. Hatta Birgi, Bizans döneminde Pyrgion adı ile anılırmış.

100 yıl öncesine dair yaşayan insanların bu sokaklardan geçtiğini düşünürken, buram buram tarih kokan bu dokudan daha bir etkileniyor insan… O sokaklardan geçerken insanların “hoşgeldiniz” dermişçesine sıcacık gülüşlerine şahit olunca da mutluluk kaplıyor içinizi.

Birgi’ye Nasıl Gidilir?

Birgi Köyü, İzmir’e yaklaşık 120 kilometre uzaklıktadır. Özel araçla gitmek isteyenler Ödemiş’e geldikten sonra Birgi’ye ayrılan yolu takip ederek Birgi Köyü’ne ulaşabilir. İzmir’den Birgi’ye daha uygun fiyata gelmek isteyenler İzmir Basmane Garı’ndan kalkan trenler ile yaklaşık iki saatte Ödemiş’e ulaşabilir. Daha sonra Ödemiş merkezden Birgi’ye giden minibüsleri kullanarak köye rahatlıkla gelebilir. Tabii bizim gibi daha uygun bir yolla otostop çekerek de gelmeyi tercih edebilirsiniz:)

Birgi’de Tarihi Bir Hikaye: ÇAKIRAĞA KONAĞI

Türk rokoko mimarisinin en güzel örneği olan bu konak, deri tüccarı Şerif Ali Ağa tarafından 1761 yılında yapılmaya başlanmıştır. Konağın mimarisinde dikkat çeken iki oda mevcuttur. Biri İstanbul ve diğeri de İzmir olarak bilinmektedir. Şerif Ali Ağa’nın iki eşi olduğundan bahsedilir. Biri İstanbullu ve diğeri İzmirlidir. İkisinin de memleket hasreti çekmesinler diye ayrı odaları var ve odaların duvarları memleketlerine ait resimlerle süslü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen konak, iç düzenleme ve teşhire yönelik çalışmaların tamamlanmasından sonra 1995 yılında ziyarete açılmıştır.

İmam-ı Birgivi Türbesi

İmam-ı Birgivi Türbesi, bugün en çok ziyaret çeken türbelerden biridir. Öyle ki İmam-ı Birgivi Türbesi’ni her yıl ziyaret edenlerin sayısı yaklaşık  150 bini bulur. Gelen ziyaretçiler, ağaç dallarına kumaş bağlayarak dilek dilerler.

İşin en ilginç kısmı ise İmam Birgivi’nin türbe kavramına ve mezar ziyaretlerine tamamen karşı olması. Yaşamı boyunca türbe ziyaretlerinin günah olduğunu savunan İmam Birgivi’nin türbesi, bugün en çok ziyaretçi akınına uğrayan türbelerden bir tanesi. Oldukça enteresan bir durum.

Tarihi Birgi Evleri 

Sıcak ve samimi insanların yaşadığı bu tipik Ege evleri hala yapısı bozulmamış bir şekilde korunmakta.

Sokaklarında traktör sesleri, yol kenarında usul usul otlayan inekleri, yemyeşil bir denizi andıran ovaları, dağlarındaki ağaçları ve uzayıp giden incecik yolları… Görülesi ve yaşanası yer, Birgi…

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR