İşlenmiş şeker yani nam-ı diğer rafine şeker hayatımızın ne yazık ki her yerine, hatta masum görünümlü gıdaların bile içine sızmış durumda. Zararları ise artık herkes tarafından biliyor, kanserden obeziteye kadar birçok hastalığın öncüsü. Yapılan araştırmalar ülkemizde son 10 yılda diyabetin ikiye katlanarak %90 artış gösterdiğini gözler önüne serdi, sebebini çok uzakta aramaya gerek yok. Peki bu rafine şeker dediğim şey tam olarak ne? Onu yiyecek olarak kategorize etmek yerine katkı maddesi olarak nitelendirebiliriz. Şeker pancarı veya şeker kamışının işlenerek elde edilen kristalize şekerin yanı sıra, halihazırda genetiği ile oynanmış mısırdan elde edilen glikoz dediğimiz başlı başına bir zehir de var. Rafine şeker türlerini beyaz şeker, esmer şeker, sahte kahverengi şeker, 100% pancar şekeri, fruktoz, mısır şurubu ve glikoz şurubu olarak sıralayabiliriz.
Tabii vücudumuzun belli bir şeker ihtiyacı var, abartmamak şartıyla bunu doğal şekerden almalıyız. Uzmanlar, doğal şeker bile olsa aldığımız şeker miktarının gıdanın %10’undan fazlasını oluşturmaması gerektiğini söylüyor. Fakat şekeri bir anda bırakmak sanıldığı kadar kolay değil, ama bırakmanıza ilk aşamada yardımcı olabilecek, rafine şeker içermeyen, aşağıdaki sağlıklı tatlı tariflerine göz atmanızı tavsiye ederim.
Limonlu cheesecake:
Malzemeler: 4 tane yumurta, 500 gram süzme yoğurt, 200 gram labne peynir, yarım limon suyu, 1 limon kabuğu rendesi, 6 çorba kaşığı bal
Yapılış: Labne peynir ile balı 1 dakika kadar çırpın, ardından süzme yoğurt, limon suyu ve kabuğunu ekleyip biraz daha çırpın, yumurtaları tek ekleyip çırpın. Önceden ısıtılmış 170 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirin, üstü hafif yanınca fırından alını, 8 saat dolapta dinlendirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Muzlu kakaolu kek:
Malzemeler: 2 yumurta, 2 olgunlaşmış muz, 3 yemek kaşığı hurma öz (dolgusu) veya 12 adet hurma, 1 su bardağı sıcak su, yarım su bardağı ceviz veya fındık, 1 su bardağı tam buğday unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 kabartma tozu
Yapılış: Hurma özünü sıcak suda biraz akışkan hale getirip köşeye koyalım. Yumurtaları 2 dakika kadar çırpıp, yağ ekleyip biraz daha çırpalım.Çatal yardımıyla ezdiğimiz muzları ve sulu hurma özünü ilave edip biraz daha çırpalım. Ardından toz ürünleri ekleyelim ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştıralım. Bu aşamada cevizleri ve istediğiniz kuru meyveleri (yaban mersini, kuru üzüm, kuru düt vs.) ekleyebilirsiniz. 160 derecede 50 dakika pişirin.
Çilekli kek:
Malzeme: 3 olgun muz, 2 yumurta, 2 yemek kaşık yoğurt, ¾ tam buğday unu, 3 çorba kaşığı hurma özü (pekmez, bal, keçiboynuzu özü de olur), yarım su bardağı sıcak su, 1 kabartma tozu, 1 çay kaşığı vanilin, 1 çay kaşığı tarçın, 6 adet çilek
Yapılış: Muzları eziyoruz, üzerine yumurta, sıcak suyla karıştırdığımız hurma özünü ekleyip çırpıyoruz. Ardından toz malzemeleri ekleyip tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Çilek ve dilerseniz ceviz ekleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırına 40 dakika kadar pişiriyoruz.
Kakaolu puding:
Malzeme: Kişi başına 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı pekmez, 1 çorba kaşığı kakao, 1 çorba kaşığı tam buğday unu
Yapılış: Bütün malzemeleri tencereye alın ve orta ateşte kaynayıp kıvam alana kadar karıştırın. Kıvam alınca altını kısıp birkaç dakika daha karıştırın, ardından kaselere döküp soğuyunca ceviz veya hindistan cevizi ile süsleyip yiyebilirsiniz.
Yulaflı kurabiye:
Malzemeler: 2 olgun muz, 1 yumurta, 1 çorba kaşığı hurma özü (pekmez, bal, keçiboynuzu özü de olur), 1 tatlı kaşığı kakao, alabildiği kadar yulaf, göz kararı dilediğiniz kuru meyveler (yaban mersini, üzüm, düt, kayısı, erik vs) ve isterseniz çok az damla çikolata ekleyebilirsiniz.
Yapılış: Muzları ezip yumurtayı ve hurma özünü çırpıyoruz bir kaç dakika. Kakao ve yulafı ekleyip çatal yardımıyla karıştırıyoruz, ve bu aşamada istediğimiz malzemeleri göz kararı ekleyip bir çorba kaşığı yardımıyla tepsiye diziyoruz, 170 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz.