Merhaba! Bu aralar ‘vegan’ veya ‘sıkı vejeteryanlık’ gibi terimleri sık sık duyuyorsunuzdur. Üstelik ülkemizde birkaç yıldır bu konu çok gündeme geliyor. Sizlere bu yazımda birbirlerine çok karıştırılan, vejeteryanlık ile veganlık hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Veganlık nedir? Vejeteryan ve Vegan arasındaki farkı ve bunların yararlarını, zararlarını sizler için derledim. Keyifli okumalar.
Sevgili okurlarım, aranızda çok yoğun duygular beslediğiniz, hayvan severliğinizden kaynaklı olarak bazılarınız, et ve et ürünlerini yemeyi reddediyor. Çevrenizdekileri de bundan yola çıkarak ‘vegan’ olmaya yönlendiriyorsunuz. Gelelim veganlık nedir sorusuna. Veganlar hayvan kullanımı ve hayvansal herhangi bir ürünü kullanmayanlardır. Sadece yemekte değil; kozmetik, ev dekarasyonu, kıyafet ve bunun gibi yaşam alanlarında hayvanların test edilerek yapıldığı her şeye karşı durarak, hayatlarını sürdüren insanlardır. Üstelik ülkemizde vegan artışı sebebiyle bazı restoranlar da menülerinde değişiklikler yaptılar ve veganlara özel menüler düzenlediler. Oldukça ilgi duyuldu.
Peki o halde, vejeteryan ve vegan olmak arasındaki farkı biliyor muyuz?
Kısaca sizlere vejeteryanları anlatacağım. Eğer vejetaryan olmayı seçtiyseniz, hayvan eti yemeyi hayatınızdan tamamen çıkartmalısınız. Bunlar nedir? Öncelikle beyaz eti (tavuk, hindi vb.) kırmızı eti (dana vb.) ve deniz ürünlerini (kalamar, karides, balık vb.) reddetmelisiniz. Peynir, yumurta, yoğurt, süt ve süt ürünlerini yiyebilirsiniz.
Vegan ise;
Vejeteryan olan insana göre daha katıdır. Yukarda da belittiğim gibi sadece yemek değil, kozmetikten kıyafete, hayvanların test edilerek üretildiği hiçbir maddeyi kullanmayanlardır. Bir araştırmaya göre insanlar diyet yaparken sağlık nedeniyle vejeteryan veya vegan oluyor. Bu durum et seven insanlara oranla oldukça artış gösterdi.
Sizlere vejeteryan ve vegan olmanın yararlarından ve zararlarından da bahsetmek isterim. Biliyorum ki yararlarını savunan daha fazladır fakat yararları olduğu kadar da vücudumuza kötülük eden zararları da mevcut. Peki bunlar nelerdir? Gelin hep birlikte sıralayalım.
Yararları;
* Doymuş yağ içeriği yüksek olan hayvansal katkılı gıdalar tüketilmediği için kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor.
* Sebze ve meyve ağırlıklı olduğundan dolayı tuzlu yiyeceklerden de uzak duruluyor. Buna karşılık hipertansiyon riskini de azaltıyor.
Zararları;
* Süt ve süt ürünlerinin yetersiz tüketiminden kaynaklanan kemik sağlığını tehdit eder.
* Demir eksikliğine sebep olabilir.
Bu yazım umarım sizlere yardımcı olmuştur. Vejeteryan ve veganlık ile ilgili sorularınızı, görüşlerinizi bana mail veya tüm sosyal medya mecralarından ulaştırabilirsiniz. Eğer tüm yazılarımızdan haberdar olmak istersiniz, sayfanın sağ tarafında ‘abone ol’ kutucuğuna mail adresinizi yazmanız yeterlidir. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle hoşcakalın, sağlıkla kalın.