Gece
Gündüz

Yüzyıllık Bir Aile: Butto’lar

9 August 2022
yazdı
3 dk'lık okuma

Butto ailesi köklü bir aile olarak tarihi geçmiştir. Ailenin tarihi Şah Nevaz Butto ile başlamaktadır. Şah Nevaz’ın babası Khuda Buks demiryollarında çalışırken İngiliz mühendislerin sempatisini kazanmasıyla oğlunun İngiltere’de okumasını sağlar. Bu da tüm Butto ailesinin üyelerinin İngiltere’de okuması ile devam eder. Hinduizm dinine mensup olan ailenin kökenleri Şah Nevaz Button’un 18 yaşında İslamiyet’e geçmesi ile Müslüman olarak devam ederler. Şah Nevaz’ın eşi Hurşit Begüm’de Hindu idi. Evlendikten sonra o da Müslüman oldu. Bu evlilikten dört çocuk dünyaya geldi. Bunlar; Mümtaz, Zülfikar Ali, İmdad Ali ve İskender’dir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Şah Nevaz’ın İngiltere’de okumaya başlamasıyla gelenek haline gelen eğitim hayatı Zülfikar Ali ile de devam etti. Eğitim hayatına Kaliforniya’da Berkeley Üniversitesi Siyaset Bilimleri ile başlayan Zülfikar Ali daha sonra Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisansına devam etti. Memleketine 1953 yılında geri dönen Zülfikar Ali burada Hukuk dersleri vermeye devam etti.

Siyaset dünyasında adını duyurmaya başlamasının ilk adımı 1958 yılında İskender Mirza’nın ilk Cumhurbaşkanı olarak kurduğu hükümette Ticaret Bakanı olmasıyla atılmıştır. O dönem yaşanan darbe olaylarının ve o dönemin Genelkurmay Başkanı Muhammed Eyüb Han’ın devleti ele geçirmesi bile Zülfikar Ali’nin başkanlığını etkilemedi.

Ticaret Bakanlığından sonra Dışişleri Bakanlığında devam eden Zülfikar Ali Çin ve Rusya ile yakınlık kurmuş ama Hindistan ile yapılan savaşta barışı desteklemek yerine savaşa devam etmeyi desteklemesi üzerine görevinden azledilmişti. Bu kendisini durdurmadı ve siyaset hayatına Pakistan Halk Partisini kurarak bireysel devam etti. O dönem yaşanan olaylar sonucunda iktidarı ele geçiren Eyüb Han’a yaptığı çıkışlarla ve başkaldırışlarla önce tutuklandı fakat bu süreçte muhalefetin baskısına dayanamayan Eyüb Han iktidarı Şii Genelkurmay Yahya Han’ a devretti ve serbest bırakılan Zülfikar Ali ise Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığına getirildi.

Butto ailesi hız kesmeden siyasette yükselişine devam etti. Pakistan’ın Hindistan’a karşı yenilmesi ile Zülfikar Ali idareyi ele aldı. Bununla da kalmadı ve Hindistan ile ticari ve siyasi ilişkileri güçlendirdi ve 1977 yılında tek başına iktidar olarak çıktı.

Dönem dönem hakkında seçimlere hile karıştığı söylendi ve çok sayıda yolsuzlukla suçlandı. Mahkemeye kadar taşınan bu dönemde hakkında idam kararı verildi ve 1979 yılının Nisan’ında Ravalpindi’de asılarak idam edildi.

Benazir Butto

Bu olaylar yaşanırken babasının izinden giden biri vardı. Benazir Butto. Babasını rol model alan ve Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Button, Harvard Üniversitesinde de yüksek lisansını yapmak üzereyken babasının New York’ta ülkesini temsil etmek için yola çıkması gereken bu dönemde yarıda bırakmak zorunda kaldı. Babasının ölümünden sonra bütün aile ev hapsine maruz kalmıştı. Babasının idamından 3 sene sonra ise erkek kardeşi Şahvanaz Paris’te şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Benazir Butto’nun ev hepsi 1984 yılına kadar devam etti. Ev hapsinin kaldırılmasından sonra kendisi soluğu İngiltere’de aldı. Tabii bu sürgün onu durdurmadı ve babasının Pakistan Halk Partisinin liderliğini yapmaya başladı. Tabii bu sırada evlendi ve 3 çocuğu oldu.

1988 ve 1993 yıllarında Pakistan Başkanı olarak seçildi ve Pakistan’ın ilk kadın başbakanı oldu. İki tarihte de yolsuzluk suçlamaları sebebi ile düşürüldü. Darbelerle düşürülmesine rağmen hakkında bir suç dosyası bulunamadı.

1999 yılında ülkeden sürülmesi için Pervez Müşerref eşliğinde protesto edildi ve Dubai’ye yerleşmek zorunda kaldı. Yıllar sonra tarih yaprakları 2007’yi gösterdiğinde yapılacak seçimler için tekrar ülkesine dönmeyi düşündüğünde El- Kaide’nin saldırı tehdidi yüzünden bu kararının engellenmesi istendi. Yüksek Mahkemenin af talebinin sonuçlanmasını beklemesi söylendi. Fakat Button bu isteğe uymadı ve 18 Ekim 2007 tarihinde, ülkesine geri döndü ve partisinin yandaşları tarafından büyük bir sevgi ile karşılandı. Bu sırada kendisine yapılan ilk başarısız suikast girişimi ile karşı karşıya geldi. Kendisinin yaralanmadığı bu suikast girişiminde birçok insan hayatını kaybetti ve 248 kişide yaralı kurtuldu.

Yaklaşık 2 ay sonra 27 Aralık 2007’de babasının idam edildiği yerde Ravalpindi’de partisinin mitingi esnasında birçok insanla birlikte hayatını kaybetti.

 

Kaynakça

Photo Gallery

2 Comments

  1. Çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler Ayşe Hanım

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR