Karadeniz’in açık ara en güzel ispatı olan ilindeyiz, Artvin’deyiz..
Yeşile doymak ve yeşilliklerin içinde kaybolmak için en doğru adresteyiz. Yeşili kadar insanları da güzel bu şehrin beş gün boyunca o kadar samimi ve tatlı insanlarla tanıştık ki anlatmaya kalemimizin yeteceğini düşünmüyorum. Gelin bu görkemli şehri birazcık birlikte keşfedelim.
Artvin’de ilk durağımız Borçka Karagöl oldu. Artvin ilinin Borçka ilçesine ulaştığımızda tüm görkemiyle Karagöl bizi bekliyordu. Borçka, merkezden çıkacağınız yol boyunca doğanın tüm güzellikleriyle size eşlik ediyor sanki. Karagöl Artvin merkezden yaklaşık 60 kilometre uzaklıktadır. Merkezden devam edildiğinde Borçka Maçahel yoluna girip burada da 20-25 kilometre devam ederek göle ulaşabilirsiniz. Biz araçla geldiğimiz için 9 tl ücret ödeyerek giriş yaptık. Motosiklet ile giriş için 6 tl, minibüs için ise 25 tl gibi bir ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Eğer otostopla gelmeyi tercih edenler olursa hafta sonu için o tarafa giden birçok araç bulabilirler. Fakat bunun için zamanı iyi ayarlayıp akşama kalmazsanız daha iyi olur bizden söylemesi 🙂 Alanda ateşin yasak olduğunu duymuştuk ama fazlasıyla ateş yakan insan vardı ve biz de ateşi gördüğümüz yere atladık. Çok güzel insanlarla tanışmış olduk. Bu arada Karagöl yaban yaşamı konusunda oldukça zengin, her an uyurken bir ayı sesi duyarak ürkebilirsiniz. Bu yüzden çadırınızın yakınlarında yiyeceklerinizi bırakmamanızda fayda var. Kamp alanında sadece aydınlatma ve elektrik yönünden sıkıntı yaşadık bunu bilerek gitmenizde yarar var.
Karagöl’de Konaklama
Biz Karagöl’e gitmişken gölün kıyısına çadır atarak konaklamayı düşünmüştük. Fakat gölün etrafında kamp yapılması yasak olduğu için otoparkın üst tarafında bulunan ormanlık alanda kampımızı yaptık. Bunun için de hiçbir ücret ödemedik. Kamp alanı oldukça kalabalıktı.
Borçkada ne yenir?
Enfes bir öneriye hazır mısınız? Bozkaya geldiğinizde hemen girişte köprünün tam karşısındaki pideciye uğrayın ve mükemmel bir pide yemenin keyfini çıkarın.
ATA’mızın Huzurunda
Artvin’e gittiğinizde dünyanın en büyük Atatürk heykelini görmeden gitmeyin. Bir iş adamının yaptırdığı bu heykel, Atatürk’ün Afyon Kocatepe’deki duruşunu simgeliyor. Heykel Artvin merkezden görülse de biz eserin yakınına ulaşmak istedik ve bunun içinde dar ve bol virajlı yolları geçerek bu devasa heykele ulaşıp oldukça etkilendik.
Doğu Karadeniz’in Prangalanmış Çılgın Nehri
Çoruh Nehri, Karadeniz bölgesinin en doğusunda yer alan ve uzunluğu 466 km olan bir nehirdir. Bunun 442 kilometresi Türkiye sınırları içerisinde 24 kilometresi ise Gürcistan sınırları içerisinde yer alır. Batum’un güneyinden Karadeniz’e dökülür.
Çoruh Nehri genellikle ilkbahar aylarında çoğalır ve yaz aylarında alçalır. Aşık Özen’in de dediği gibi:
Bahar geldi coştu yine
Akar gider Çoruh Nehri
Alıştı canlar almaya
Bakar gider Çoruh Nehri
Karadeniz’in En Uzun Zipline Hattı Çoruh’ta
Artvin’de ikinci günümüzü, Borçka’dan sonra Çoruh Nehri üzerinde sabah akşam zipline yapmaya adadık. Çoruh zipline Artvin çıkışında Çoruh Nehri üzerinde bulunuyor ve ayrıca otopark mevcut.
Çoruh Nehri’nde yapılan zipline Fiyatı 20 tl dir. Eğer bizim gibi go-pro çekimi de yapmak istiyorsanız 10 TL gibi ek bir ücret vermeniz yeterlidir. iPhone kullanıyorsanız video kaydını cep telefonunuza anında alma şansınız var.
Çoruh Nehri zipline uzunluğu ise 385 metre gidiş, 385 metre geliştir. Karadeniz’de zipline yapmak istiyorsanız kesinlikle bu en uzun hatta yani “ Çoruh Zipline”da yapmalısınız. Ayrıca çalışanların misafirperverliği ve samimiyetinden oldukça memnun kalacağınızdan eminiz.
Hatila Vadisi Milli Parkı
Ülkemizdeki cam teraslar arasında en yüksek cam teras olma özelliğiyle de Artvin yine enler arasında. İl merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta olan cam teras, 490 metre rakımda ve Hatila deresinden 220 metre yükseklikte.
Camlar üzerinde yürürken ayağınız yerden kesilirmişçesine bir his oluyor içinizde. Bu muhteşem deneyimin ve eşsiz manzaranın keyfini sürmeniz dileğiyle…
Cehennem Deresi Kanyonu
Gelin size biraz da dünyadaki sayılı kanyon vadiler arasında yer alan ve Ardanuç’ta bulunan dünyanın ikinci büyük kanyonundan bahsedelim. Cehennem Deresi kanyonu dağların arasında oluşmuş coğrafi bir yapıdır.
Kanyona gitmek için bazı dik ve zorlu patikaları aşmanız gerekir. Uygun bir dağ yürüyüşü ayakkabısıyla çok zorlanacağınızı düşünmüyoruz. Fotoğraf çekimi için de son derece ilgi çekici oluşumlarla karşılaşmanız mümkün bu kanyonda. Doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafı sevenler için inanılmaz tatmin edici bir parkur olduğunu düşünüyoruz. Bu ihtişamlı kanyonu kesinlikle rotanıza eklemenizi tavsiye ederiz.
Arhavi-Çifteköprü
İlçe merkezinden çifte köprüye özel aracınızla 15 dakikada gidebilirsiniz. Yol tümü ile asfalttır. Düzenli olarak bir dolmuş seferi olmamasına rağmen Küçükköy, Arılı ve Ortacalar köyüne giden araçlarla da gidebilirsiniz.
Çifte köprü, TRT’nin siyah beyaz yayın döneminde “petek” adlı otantik program jeneriği olarak kullanılmış, birçok belgeselde kayda alınmış ve yörenin sanatçısı Cengiz Kurdoğlu’nun şarkılarına çekilen kliplerde mekan olarak kullanılmıştır 🙂
Huzura Erdiğimiz Yer “ŞAVŞAT”
Yaylalarından köylerine, dağlarından nehirlerine… Artvin’de doğanın o muhteşem seyrine öyle bir kapıldık ki, özellikle de Şavşat’ı sizin için sona sakladık. Çünkü bizim için huzur kelimesinin tam olarak karşılığıydı. 1921 yılında imzalanan Gümrü Antlaşması ile birlikte Doğu sınırımız çizilerek Şavşat Artvin iline bağlandı. Şavşat, birçok buzul gölüne sahip bir ilçedir.
Şavşat, Karagöl Borçka’dan sonra ikinci bir Karagöldür. Karagöl ilçeye 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Göllerin en büyüğü Karagöl dağlarında bulunan ve bu dağa kendi adını veren Karagöl’dür. Gelgelim biz Şavşat Karagölü daha çok sevdik. Çam ağaçlarının arasından geçerken o mis gibi havanın verdiği huzuru hiçbir yerde böylesine güzel koklamadık. Yağmurun başlamasıyla birlikte gelen rengarenk güzelliğe, ardından güneşin ışıltısı eşlik etti. Bu fotoğrafı güzelleştiren de bu güzel manzaranın ardındaki ışıltıya yağmurun sesinin katılmasıydı.