Gece
Gündüz

Babadağ’da Yamaç Paraşütü Heyecanı

26 April 2019
yazdı
3 dk'lık okuma

Hepinize gökyüzünden kucak dolusu selamlar🧚🏼‍♀️ “Neden gökyüzünden?” diye sorduğunuzu duyar gibi oldum ve hemen açıklıyorum. Arkadaşlar bu hafta Babadağ’dan uçma gibi bir şansım oldu ve iyi ki de oldu. Çünkü hep merak etmiştim uçmayı, kendimi bulutlara bırakıp süzülmeyi… Yıllardır hayalini kurduğum bir şeyin daha üzerine çizik attım. Bu benim için gerçekten tarif edilemez bir duyguydu. Aranızda ‘bu benim de hayalim, bende uçmak istiyorum’ diyenlerin fazlasıyla olduğunu düşünüyorum ve sizler için bu haftaki yazımda paraşüt deneyimimden bahsetmek istiyorum. 

Öncelikle nereden uçtum biraz bundan bahsetmeliyim sizlere. Çünkü sadece ülkemizin değil, dünyanın da en önemli yamaç paraşütü atlayış yerlerinden birisi olan, Muğla’nın Fethiye ilçe sınırlarında yer alan Babadağ’dan uçtum. Ayrıca ülkemizin yamaç paraşütünü ilk tanımış olduğu yer olarak da bilinmekte Babadağ. 1990 yılının başlarında yabancı pilotların Ölüdeniz’e turist olarak gelerek, Babadağ’ı keşfetmesi ile yamaç paraşütü bizlerin de hayatına girmiş. Babadağ’da 1700 metrede güney pisti, 1800 metrede kuzey pisti ve 1900 metrede zirve pisti bulunuyor. 1700 metrelik pist günün büyük bölümünde tam karşıdan güney rüzgarı aldığı için genelde buradan uçuluyormuş. Fakat benim uçtuğum gün hava şartları 1200 m için daha elverişli olduğundan 1200’den atlamak durumunda kaldım. Doğrusu 1200 m de bile korkulu dakikalar yaşamadım desem yalan olur. Fakat mavinin ve yeşilin her tonuna şahit olduktan sonra korkuyu yenip sadece huzura odaklanıyorsunuz. Çünkü aşağıda Ölüdeniz masmavi parıldarken siz havada süzülmenin keyfini yaşıyor oluyorsunuz. Ben bundan daha huzur verici birşey tatmadım desem tam da yeri olur😌

Ölüdeniz manzarasına hazır değinmişken yamaç paraşütünün biraz da iniş pistinden bahsetmeliyim sizlere. Babadağ’dan uçup, Ölüdeniz kıyısındaki uzunluk ve genişliği ile oldukça güvenli ve rahat bir iniş alanı olan Belcekız plajına iniş yapıyorsunuz. Mesela Mayıs ayında bile karla kaplı olan Babadağ’ın zirvesinden uçuşa geçip, aşağıda masmavi Belcekız Plajı’na inerek, hemen kendinizi denize atabilme şansına sahip olabiliyorsunuz. Doğa, deniz ve macera severler için söylüyorum düşünsenize aynı anda farklı farklı mevsim geçişlerine şahit oluyorsunuz. Tamamen çıldırmalık bir olay bence kesinlikle bu keyfi tatmalısınız.

Peki ne zaman uçmalıyım diye soracak olursanız en uygun ve güvenli uçuşlar Nisan-Ekim arası yapılmaktaymış. Nisan ayında sezon tamamen açılmış durumda oluyor. Yaz aylarında kalabalık çok olduğundan biz de Nisan ayını tercih edenlerden olduk. Daha keyifli ve doyumlu bir paraşüt deneyimi isteyenler için bu daha az yoğun ayları tercih etmelerini öneririm.

Ayrıca uçuşların süresi kullanılan malzemenin performansı, havanın durumu ve pilotun tecrübesine bağlı olarak saatlerce sürebiliyormuş. Benim uçuş sürem de yarım saat civarında oldu ama birgün tekrar gelerek, saatlerce uçmayı umut ediyorum.

Evet şimdi sıra en merak edilen soruyu yanıtlamaya geldi: ‘Ne kadara yaptın?’ Arkadaşlar üzülerek söylüyorum ki bu yıl 1 Nisan ayından itibaren yeni fiyat tarifesi başlamış. Bize de keşke Nisan ayından önce gelseydiniz dedi herkes ama yapılacak bir şey yoktu artık. Önceki aylarda 350₺ gibi bir fiyatla yapılabiliyorken şimdiki fiyat fotoğraflarla birlikte herşey dahil 750₺ olmuş. Ve tanıdık olmadıkça da indirim bulabilmeniz çok zor. Tabi ki dolar kurundan bir kere daha nasibimizi alıyoruz. Umuyorum ki bu zam daha da artış göstermeden sizler de deneyimleme şansını bulabilirsiniz🙏🏼 

Bu arada ben tandem yamaç paraşütü yaptım yani  pilot ve yolcunun aynı anda uçması demek. Hazır yeri gelmişken söyleyeyim beni uçuran sevgili pilotum Ali Yeşil’e buradan sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Sayesinde çok güzel bir yamaç paraşütü deneyimim oldu. Kendisi aynı zamanda akrobasi pilotu ve ‘Ground Spiral’ gibi tehlikeli bir hareketi Türkiye’de şu an sadece o yapabiliyor. Çocukluğundan beri uçan ve adeta bir çılgın olan bu adamla uçmak, benim için tarif edilemez bir duyguydu kesinlikle. Onunla yine yeniden uçacağım günleri şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum.   

Ve herkese hayatında bir kere de olsa yamaç paraşütü deneyimleme şansını yaratmayı şiddetle tavsiye ediyorum. Unutmayın!

Cesaretiniz kadar özgürsünüz.

Hatice Çopur

8 Temmuz 1996 ,Tarsus doğumluyum. Celal Bayar Üniversitesinde öğrenciyim.Doğayı ve doğanın bize sunduğu güzellikleri görüp, keşfetme arzumdan ve bu güzellikleri sizlerle paylaşma isteğimden dolayı seyahat yazarlığı yapmaktayım.

2 Comments

  1. Öncelikle bu bölge’yi ve yamaç paraşütü’nü hak ettiği güzellik ölçüsünde kaleme aldığın için minnettarım. Benim için de çok güzel şeyler söylemişsin. Teşekkür ederim. Ben de çok mutluyum bütün bunları yaşamanda ufak bir katkım olduğu için. Hatice’nin anlattıklarına kulak verin ve kesinlikle deneyin. Bir dahakine görüşmek üzere 🤙

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR