Gece
Gündüz

Bir Kedi Gördüm Sanki!

8 November 2018
yazdı
3 dk'lık okuma

Hepimizin hayatından illa ki bir kedi geçmiştir. Çocukken hangimiz her bulduğu kediyi eve sokmaya çalışmadı ki? Kapının önünde beslediğimiz o güzel kediler büyüyüp gittikten sonra hangimiz saatlerce ağlamadı? Ya da beslediği yavru kedi büyüyüp anne olduktan sonra yavrularını özenle beslemedi? Hayır diyen çıkmaz sanırım. Kediler her yerde! Bu tatlı yaratıklar her gün ortalama 16 saati uyuyarak geçirirler. Bu açıdan bakıldığında, yedi yaşındaki bir kedi hayatının sadece iki senesini uyanık yaşar.

Mükemmel sezgilere sahip bu küçük dostlarımız dünyada 33 farklı ırktan 500 milyonun üzerindeler! Şahane büyüklükte bir rakam değil mi? Son derece meraklı olan minikler bazen evimizde kırılmadık bardak, deşilmedik çiçek bırakmazlar. Bizi ne kadar çileden çıkarsalar da dünyamızda yer kaplayan en güzel şeyler olabilirler. Şimdi gelelim bu küçük dostlarımız ne yer, ne içer, nasıl yaşar?

Kedilerin en bilindik özelliklerinden biri mırlamalarıdır. Sakin ve mutlu hissettiklerinde mırlamaya başlarlar. Yaydıkları frekanslar solunum güçlüğü semptomlarını azaltır, tendon ve kas sakatlanmalarını rahatlatır, kalp krizi riskini büyük ölçüde azaltır. Ayrıca 20-50 Hz ve 100-200 Hz frekansları arasında bulunan kedi mırlaması, kemik sağlığını korumada en uygun titreşimlerdir. Bunlarla bitmedi tabii ki. Sağlığımız için bize aslında o kadar çok faydaları var ki… Yani eve bir kedi almak isterseniz, sadece ona sıcak bir yuva vermiş olmuyorsunuz. Aynı zamanda sağlığınız için mükemmel bir ilaç alıyorsunuz! Her derde deva, her eve lazım…

Gelelim ne yediklerine… LÜTFEN SÜT, SALAM, SOSİS, ÇİĞ ET vermeyin! Nedenine gelecek olursak, kedilerin sindirim sisteminde sütte bulunan laktozu parçalayacak seviyede enzim yoktur. Verecek başka bir şey yoksa ve çok açsa sütü sulandırarak verebilirsiniz. Salam, sosis gibi işlenmiş etleri kedinize veya bir sokak kedisine vermeniz onda iç parazitlerinin hızlı bir şekilde artmasına sebep olacaktır. Parazitler kedilerin organlarına yerleşip, beslenirler ve oldukça zararlıdırlar. Diğer zararlı olan ve KESİNLİKLE verilmemesi gereken gıdaları da kısaca sıralayalım:

  • Kafein
  • Şeker
  • Süt
  • Sarımsak ve Soğan
  • Alkol
  • Çiğ Yumurta
  • Taze ve Kuru Üzüm
  • Avakado

En çok karşılaştığımız sorulardan biri: ” Neden bıyıklarını kesmiyorsun? Rahatsız olmuyor mu?” Kedilerin bıyıkları kesilmez! O bıyıklar hayvanların dengede kalmasını ve çevreyi algılamasını sağlar. İnsan sakalı bıyığı gibi değildir. Suları mutlaka temiz olmalıdır. Ayrıca kuru mama bir süreden sonra zarar verebiliyor. Bu yüzden yaş mama ile karıştırıp vermek çok daha sağlıklı olur.

Kediler temizlenirken tüylerini yutar ve bu zamanla midelerinde birikir, bu tüyleri dışarı atma isteği geldiğinde kusarak çıkarırlar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sakın dokunmayın. Kendi başına halledebilir, kusması kediniz açısından sağlıklıdır. Kedi tüyü kist yapmaz bu yanlış bilinen bir efsanedir. Kistin kaynağı bakteridir o da kediler köpek kakası ile temas ettiklerinde bir ihtimal oluşur. Yani bir kedinin tüyünü yutmakla kazağın tüyünü yutmak arasında fark yoktur.

Gelelim tuvalet konusuna… Kedi dostlarımızı kuma alıştırmak oldukça kolaydır. Hatta koklayarak kumun yerini buluyorlar ilk seferinde. Göstermenize bile gerek kalmıyor. Eğer kediniz kumun dışında bir yere pisliyorsa bir sıkıntısı vardır demek ki. Size kızmış olabilir, genelde huylarıdır. Sizi sinirlendireceğini bildiği hareketleri onlara kızdığınızda sık sık yaparlar. Ya da tuvaleti temiz değildir. Kediler temiz yere pislemedikleri gibi kirli yerlere de yapmazlar. Tozutmayan kum alırsanız sağlık açısından daha iyi olacaktır. Ayrıca dişi kediler regl olur fakat farketmezsiniz bile. Bir damladan daha azdır ve dışkı ile atılır.

Diğer önemli konu ise kısırlaştırma konusudur. Dişi kediler kısırlaştırılmadığında rahim kanseri riski çok fazla oluyor. Zor bir süreçtir, iyi bakım ister. Fakat lütfen 1 yaşını doldurmadan kısırlaştırmayın. Çünkü zor bir ameliyattır ve acılıdır. Erkek kedilerin ameliyatı daha kolaydır, dişi kadar bakım istemez. Kendi kendine yetebilir çoğu zaman.

Kedi seviyor olmakla bakmayı bilmek arasında çok fark vardır. Lütfen dostlarımıza güzel bakalım, sevgimizi eksik etmeyelim. Sadece kediler için değil; karıncayı, kuşu, böceği bile incitmeyelim. Kış geldi! Kapımızın önüne bir kap su ve yiyecek koymayı unutmayalım. Su donar diyorsanız, içine bir kaç damla zeytinyağı damlatmanız yeterli olacaktır. Umarım bu bilgiler işinize yarar nitelikte olmuştur. Hoşçakalın kedili günler dilerim!

Ceylan Güzel

24 Haziran 1997 doğumluyum. Şu sıralar Hacettepe Üniversitesi'nde öğrenciyim. Yazı yazmayı, eleştirmeyi ve eleştirilmeyi en büyük hobim olarak kabul ediyorum. İki kedi annesiyim, modaya uzun zamandır yakından ilgim var. Kötü tasarımları didikleyip eleştirmeye ise doğuştan!

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR