Gece
Gündüz

Ruhu Dinleme Sanatı: Meditasyon

31 March 2020
4 dk'lık okuma

Merhaba!

Evde kaldığınız bu stresli dönemde zihninizi rahatlatmak için bir şeylere ihtiyacınız olduğunu biliyorum.

Ben bunlardan birinin ve en önemlisinin meditasyon olduğunu düşünüyorum. Meditasyon, duygularınızın karmaşıklaştığı stresli yaşamınız içinde zihninizi rahatlatır ve farkındalık sunar. Bu yüzden sizinle meditasyon yaparken bilmemiz gereken teknikleri paylaşacağım.

Öncelikli olarak sizce sizi düşünceleriniz mi kontrol ediyor, yoksa siz mi düşüncelerinizi kontrol ediyorsunuz? Eğer cevabınız “Düşüncelerim beni kontrol ediyor” ise o zaman zihninizle olan hâkimiyet yarışında bir sıfır geridesiniz demektir. Meditasyon halinde kendinizi daha rahat ve daha sakin hissetmenizin temel nedeni de aslında zihninizi hafif hafif kontrol etmeye başlamanızdır. Biliyoruz ki anlık motivasyonumuzu belirleyen şey zihnimiz. Bu durumda zihnimize hâkim oldukça aslında hayatımıza ve anlık motivasyonumuza da hâkim oluyoruz.

Meditasyon şimdi, şu anı izleme şu anda olabilme halidir. Aslında bakacak olursak hayatımızın içinde de meditatif haller vardır.  Eğer çok sevdiğiniz bir şeyi yapıyorsanız ve gerçekten onunla ilgileniyorsanız bu da bir meditasyon halidir. Aslında bizim doğamız meditasyonu bilmektedir. Meditasyon, sizin kendi doğanızla buluşmanızı sağlar. Meditasyonda dikkat sadece bedene ve nefese döner.

Meditasyona ilk başladığımızda zihninizi kontrol etmekte zorlanırsınız. Zihninizin sürekli dağıldığını ve farklı şeyler düşündüğünüze şahit olursunuz. Zihniniz sürekli geçmiş ve gelecekle ilgili şeyleri tekrarlar. Ama zamanla zihninizi anda tutmaya ve düşüncelerinizi kontrol etmeye başlayabilirsiniz.

Şimdi sizlerle meditasyon ile ilgili birkaç teknik paylaşacağım.

Duruş

Meditasyonda duruş çok önemlidir. Nerede oturuyor olursak olalım başımızın ve omuriliğimizin dik olduğundan emin olalım. Bedenimiz ne kadar dengede olursa, zihnimiz de o kadar dengede olacaktır. Meditasyonda da denge oldukça önemlidir.

Gözler

Bazı insanlar gözleri açıkken bazıları ise kapalıyken anda kalabildiklerini söylemektedir. Gözler ile ilgili bize neyin iyi geldiğini deneyip görmemiz gerekir.

Odak ve Nefes

Normal bilinç durumumuzda mevcut anda çok az kalabiliriz. Özellikle de zihnimiz bir şeylerle doluysa neredeyse hiç o anda kalamayız. Anda olan şeyleri kaçırırız. Bu yüzden meditasyon, hayata gözlerimizi açmamızın en güzel ve etkili yoludur. Meditasyonda odaklanmak çok önemlidir. Çoğunlukla odaklanmak için nefesi tutmak tavsiye edilir.  Nefes içimizi ve dışımızı birleştiren bir kapı gibidir. Nefesimize dikkatimizi vermek bizi şu ana sabitlemenin en iyi yoludur. Eğer meditasyona girmekte zorlanıyorsak nefes sayma ile çalışabiliriz.

Düşünceler

Düşüncelerinizin dikkatimizi etkisi altına aldığını fark ettiğinizde dikkatinizi nefesinize verin. Düşüncelerinizi durdurmaya çalışmayın, bu sinirlerinizi bozabilir. Zihnimiz güçlü duygu ve düşüncelerle doluyken meditasyon yapmak zordur. Çünkü bazı duygular zihnimizin kurduklarını besleme eğilimi gösterir. Özellikle utanç, korku ve öfke zihnimizi daha çok etkisi altına alır ve zihnimiz bu konularda sürekli tekrara düşer. Meditasyon yaparken o andaki duygularımızı yüceltelim fakat kurgulara yer vermeyelim.

Ortam

Meditasyon alanınızı kurarken, Fengh Shui’den yararlanabilirsiniz. Fengh Shui stiline göre her şeyin enejisi vardır ve amaç negatif enerjiyi uzaklaştırmak ve pozitif enerjiyi açığa çıkarmaktır. Fengh Shui stili meditasyon yaparken size oldukça yardımcı olacaktır.

Bazı meditasyon stilleri vardır. Ancak tüm meditasyon stilleri herkes için doğru değildir. Meditasyon yazarı Mira Dessy bununla ilgili “Rahat hissettiren ve pratik yapılan şey” diyerek kendi meditasyon stilinizi nasıl bulacağınız ile ilgili bir yöntem tanımlamıştır.

Şimdi size yapabileceğiniz birkaç meditasyon türünden bahsetmek istiyorum.

Farkındalık Meditasyonu

En popüler meditasyon tekniklerinden biri olan Farkındalık Meditasyonu insanı mevcut çevre bilincine teşvik eder. Farkındalık Meditasyonu, diğer meditasyon teknikleri için ortak bir temadır. Çünkü ayrıntılı biçimde incelenmiştir ve odaklanmayı iyileştirmek, hafızayı güçlendirmek, olumsuz duyguların düzeltilmesini sağlamak gibi durumları düzenlediği görülmüştür.

Nefes Bilinci Meditasyonu

Dikkatli nefes almayı bilinçlendiren bir meditasyondur. Bu meditasyonu yapan uygulayıcılar nefeslerini sayarlar. Bu meditasyon türünde amaç, nefese odaklanmak ve diğer tüm düşünceleri göz ardı etmektir. İnsanlara nefes farkındalığı edindirir.

Yoga Meditasyonu

Derin nefes almayı ve bunu mantralarla harmanlamayı amaçlayan meditasyon türüdür. Bu meditasyonu yaparken fiziksel olarak aktif oluruz. Bir eğitmenle veya yalnız yapabiliriz.

Zen Meditasyonu

Bu meditasyon türü belirli adımlar ve duruşlar içermektedir. Amaç rahat bir pozisyon bulmak ve düşüncelerini objektif dikkatle gözlemlemektir. Bu meditasyon türü Farkındalık Meditasyonu’na benzer fakat farklı olarak daha fazla disiplin ve hareket gerektirir.

Mantra Meditasyonu

Bu meditasyon türü Nefes Bilinci Meditasyonu’na benzer fakat bunda zihni durdurmak için nefese odaklanmak yerine bir mantraya (hece,kelime veya cümle olabilir) odaklanırız. Bazı insanlar Mantra Meditasyonu’ndan hoşlanırlar çünkü onlara bir mantraya odaklanmak nefese odaklanmaktan daha kolay gelir.

 

                                                                                                                        

Bu meditasyon türlerinden biri veya birkaçı size uygun olabilir. Unutmayın ki önemli olan seçtiğiniz stil değil. Önemli olan meditasyon sırasında yaşadığınız duyguları (sakinlik, empati, farkındalık) entegre etmenizi sağlayan bir stil seçmenizdir.

Meditasyon yapmaya başladıkça ve bunu devam ettirdikçe huzur ve dinginliğin ruhunuza ve yaşadığınız çevreye yayılmaya başladığını fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR