Gece
Gündüz

Türkiye’de Kayak Yapılacak En İyi Yerler

15 March 2019
yazdı
5 dk'lık okuma

Kışa hep birlikte veda ederken gelin sizlere, bu sezonda gitme fırsatı bulduğum en iyi kayak merkezlerinden bahsedeyim.

1-Erzurum Palandöken Kayak Merkezi 

Öncelikle Palandöken’i birinci sıraya alarak anlatıyorum çünkü gittiğim yerler arasında, her seviyeden kayak severe hitap eden pistleriyle benim de en iyi kayak öğrenme fırsatı bulduğum yer oluyor kendileri. Palandöken sadece benim değil, Türkiye kış turizminin de en gözde merkezlerinden birisi ve ayrıca  dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer almasıyla dünyada da en iyi kayak imkanı sunan yerlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. New York Times Gazetesi tarafından belirlenen dünyadaki 41 kayak merkezi arasında 18. sırada gösterilmesi de bu durumu kanıtlıyor. Kayak merkezi hakkında ayrıntılı bilgi verecek olursam; Palandöken, Erzurum’un güneyinde yer alır ve 3 bin 176 metre yüksekliğindedir. Palandöken’de 22 adet pist mevcut olup bunların ikisi olimpik pist ilan edilmiştir. Bunlar arasında 7 kolay, 8 orta ve profesyonel ve 4 doğal pist yer almaktadır. Bu pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift hizmet vermektedir. Gondol lift ile 1000 metrelik bir tırmanışla 3176 m yüksekliğindeki Ejder Tepesi’ne ulaşabiliyorsunuz. Tüm pistlerde aynı anda yaklaşık 12 bin kişiye kayak yapma imkanı sunulmaktadır. Toplam 28 kmlik pistlerin en uzun parkuru 12 kmdir. En son 2011 yılında Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmıştır.Palandöken, kaymaya olanak sağlayan “toz kar” özelliğini, ikliminden dolayı bütün kayak sezonu boyunca sürdürmektedir. Kar yağışının Ekim-Kasım aylarında kendini gösterdiği Erzurum’da, kayak mevsimi Kasım ayından itibaren başlamakta ve Nisan ayının sonuna kadar sürmektedir. Kısacası 5 ay boyunca kayak yapayım, uzun pistlerden kayayım, kayarken mükemmel manzaraların da keyfini çıkarayım ve kayak takımımı da uygun fiyatlara kiralayayım diyorsanız Erzurum Palandöken Kayak Merkezi bence tam size göre bir seçim olacaktır. Bu arada kayağı nasıl birkaç saatlik derste öğrendiğimi merak edenlere de cevabım Serhat&Cihad Gündoğdu kardeşlerin sayesinde demek oluyor. Sizler de kendilerini orada bulup, özel ders alma fırsatına sahip olarak kayak keyfini bizim gibi zirvelerde yaşayabilirsiniz.

2-Kars Sarıkamış Kayak Merkezi

Hazır Erzurum’a kadar gidip kayak öğrenmişken, Erzurum’a en yakın başka bir kayak merkezinde de kayarak kendimi pekiştireyim ayrıca da yeni yerler keşfedip göreyim diyorsanız Sarıkamış Kayak Merkezi sizin için en doğru seçim olacaktır. Erzurum’dan iki saat gibi kısa bir yolculukla ilerleyerek Kars- Sarıkamış’a ulaşabilirsiniz. Ayrıca Foğu Ekspresi trenini de kullanarak 4 saatte gidebiliyorsunuz. Bizim tercihimiz de bu yönde oldu ve yol boyunca büyüleyici manzaraların tadını alarak ilerleme fırsatı bulmuş olduk. Sarıkamış Kayak Merkezi hakkında detaylı bilgilere geçecek olursam ilk olarak en çok etkilendiğim bir bilgiyi paylaşmalıyım: Sarıkamış’ta, Alplerin dışında sadece bu bölgede görebileceğiniz irili kristal kar tanelerini görme gibi bir fırsatı bulabiliyorsunuz. İkinci olarak da çığ tehlikesini önleyen doğal sarıçam ormanlarını da burada görme gibi bir şansınız oluyor ve telesiyejle çıktığınızda o ormanın, ağaçların içinden eşsiz bir manzaraya şahitlik edersiniz. Sarıkamış Kayak Merkezi 2.634 metrelik Bayraktepe Yamaçları’na konumlanmıştır. Zirveden birinci etaba kadar 5, buradan aşağıya doğru ise 2 pist yer almaktadır. Ek olarak zirveden Karanlıkdere’ye 2 pist inmektedir. Sarıkamış bu arada kayak malzemeleri konusunda fiyat olarak en uygun kayak merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Mesela biz 50 ₺lik kayak takımına ki o da çok uygun bir fiyat olmasına rağmen indirim yaptırarak kıyafetler de dahil olmak üzere toplam 30₺ verdik. Bu durum kayak merkezlerinin genelinde böyle aslında gittiğiniz yerlerde öğrenci indirimi yaptırmanızda fayda var.

3-Bursa Uludağ Kayak Merkezi

Kış tatili denilince Türkiye sınırları içerisinde akla gelen ilk yer şüphesiz Uludağ’dır. Biz de konumu açısından sezon açılışını burada gerçekleştirmiştik. Uludağ’ı çok sevmeme rağmen 3. sıraya almamın sebebini açıklayacak olursam da kesinlikle biz öğrencilere göre pahalı bir yer olması. Gidecek olanlara tavsiyem gezme açısından kesinlikle tatmin olacağınız fakat kayak takımı kiralamalıyım diyenler özellikle de biz öğrenciler için bu konuda bir daha düşünmeleri gerektiği çünkü teleferikle yukarı çıkmak bile diğer kayak merkezlerine göre iki katı gibi bir fiyat. Neyse Uludağ’ın bu özelliğini geçiyorum ve birazda güzelliklerinden bahsetmeliyim diye düşünüyorum. Uludağ, Marmara bölgesinin en yüksek dağı olma özelliğine sahiptir. 2.543 metre yüksekliğe ve 20 kmlik genişliğe sahiptir. Bol kar yağışı alması durumundan kış turizmi oldukça gelişmiştir. Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi konumundadır. Uludağ modern dağ tesisleri, teleferiği Bursa’nın hemen yanında olması ile dağ turizminin merkezi olmuştur. Yol durumunun uygunluğu, her mevsim kar bulunması, eşsiz manzaraları buraya turist çekmektedir. Ayrıca yaz döneminde yaz kampları da özellikle genç kitleye yönelik düzenlenen organizasyon ve festivalleri ile bir adım öne çıkan Uludağ Kayak Merkezi Winterfest başta olmak üzere çok sayıda uluslararası festivale ev sahipliği yapıyor. Uludağ’a gelirken bu tarz etkinliklerin olduğu zamanı tercih etmenizde yarar olduğunu düşünüyorum.

4-Kayseri Erciyes Kayak Merkezi

Erciyes, Türkiye’nin dünya standartlarında kayak pistlerine sahip, yapılan yatırımlarla her gün gelişmekte olan ve Orta Anadolu’da gidebileceğiniz en başarılı kayak merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle burada kayak deneyiminde bulunamadığımı belirtmek istiyorum ama gezip görerek fiyat ve performansın burada da gayet uygun olduğunu düşünüyorum. Özellikle de belediyenin çalıştırdığı tesisle kaliteli ve çok uygun fiyata karnınızı doyurup, piste yakın olması sayesinde de kayağa kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Son olarak da Erciyes Kayak Merkezinde genel bilgilendirmeler yapacak olursam: Erciyes, 3916 m yüksekliğindeki Erciyes Dağı’nda kurulu bir kayak tesisidir. Zorluk derecelerine göre farklılıklar gösteren toplam 33 adet pis seçeneği ile karşımıza çıkmaktadır. Tesisler 2’si Gondol olmak üzere toplam 18 adet mekanik tesis ile farklı noktalardan kayak yapma imkanı sağlamaktadır. Kayak merkezindeki yalnız tek sıkıntı haftasonları biraz kalabalık olması. Biz pazar gününe denk geldik ve cidden çok yoğundu. Gideceklere tek tavsiyem tam keyfini çıkarmak istiyorsanız haftasonuna denk getirmemeniz olacak.

Ülkemizde kış mevsiminin hakkını doyasıya çıkaracağımız 4 kayak merkezini de kısaca anlatmaya çalıştım. Gitmek isteyenlere faydasının dokunması dileklerimle.

Keyifli okumalar☃️

Hatice Çopur

8 Temmuz 1996 ,Tarsus doğumluyum. Celal Bayar Üniversitesinde öğrenciyim.Doğayı ve doğanın bize sunduğu güzellikleri görüp, keşfetme arzumdan ve bu güzellikleri sizlerle paylaşma isteğimden dolayı seyahat yazarlığı yapmaktayım.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR