Gece
Gündüz

Dünyadaki Kahve Kültürleri

3 February 2019
yazdı
5 dk'lık okuma

Merhabalar! Uzun bir aradan sonra bomba gibi bir konu ile sizlerleyim. Bu yazımda kahve kültürü üzerine biraz sohbet edeceğiz sizlerle. Hazırsanız sizi hemen sımsıcak kahve kokuları arasına alayım…

Geçenlerde ufak bir araştırma yaparken günlük yaşantımızın ve sosyal hayatımızın bir parçası haline gelen kahvenin, aslına bakarsanız çok ilginç kültürlere ev sahipliği yaptığını keşfettim. Sabahları ayılmak için, öğlenleri sohbet eşliğinde ve akşamları da yemekten sonra keyif için içilen kahvenin eğlenceli ve bir o kadar da ilginç dünyasına hoşgeldiniz o halde efendim.

Genel olarak bilgi verecek olursam, kahve 8. yüzyılda keşfedilmiş olup 13. yüzyılda içilmeye başlanmıştır. 1517′ de ise Osmanlı sınırlarına Yemen Valisi Özdemir Paşa ile girmiş ve saraya getirilmiştir. Hürrem Sultan’ın kahve tutkusu ve gelini Nurbanu Sultan’ın da İstanbul ticaretindeki önemli rolü sayesinde kahve Avrupa’ya da yayılmıştır. Aslına bakarsanız saray macerası ile başlayan kahve geleneği, kültürel ve tarihi bir miras olarak bizlere kalmış gibi gözüküyor. Buyrunuz o halde kahve kültürlerine şöyle bir göz atalım…

Türk Kahve Kültürü

Bence en ilginçten ziyade, en anlamlı ve en eğlenceli olan tabii ki Türk kahvesi kültürü. Geleneklerimize bağlı bir millet olarak Türk kahvesi, bahsettiğim gibi çok eskilere dayanarak bizlere kadar miras olarak geliyor. Bizim kültürümüzde “Bir fincan acı kahvenin kırk yıl hatırı vardır” sözü ile bayramlarda, aile toplantılarında, eş-dost ziyaretlerinde Türk kahvesi ikram edilir. En anlamlısı ise kız istemeden önce yapılan Türk kahvesidir. Anlamına gelirsek kahvenin sunumuna, lezzetine göre gelin kızın becerisi ölçülürmüş (Gerçi şimdilerde onu bile gelin kızlar yapmıyorlar ama neyse…) Sizi bilmem ancak tam bir Türk kızı olarak kan mı çekiyor bilemedim, Türk kahvesi aşığıyım diyebilirim.

İtalyan Kahve Kültürü

İtalyanlar’ın kahveye çok önem verdiklerini duydum ancak adetlerini duyunca daha da bir şaşırdım açıkçası. Alkolden de ziyade bizdeki gibi onlarda da geleneksel bir içecek olduğunu baştan söylemek isterim. Asıl ilginç yanlarına gelirsem;
Esspresso kesinlikle süt ile içilmezmiş. Esspressoyu süt ile içmek kahveye hakaret sayılırmış. Bu yüzden de küçük bir bardak esspresso yanında yine küçük bir bardak su ile servis edilirmiş. Saat sabah 11.00 ‘dan sonra cappuccino hiç bir yerde satılmazmış. Italyanlar cappuccino’yu hafif oldukları için sabah tercih ederlermiş. Son olarak kahvecilerde oturma alışkanlığı kesinlikle yok. Kahve içmek isterseniz kahvenizi alıp ayakta içer ve bittiğinde mekandan ayrılırsınız (Ne saçma dediğinizi duyar gibiyim, laf aramızda ben de biraz burun kıvırdım bu duruma.)

Fransız Kahve Kültürü

Fransızlar, İtalyanlara tam zıt olarak aynen bizim gibi sohbet eşliğinde keyifli vakit geçirmek için kahveyi tercih ederler. Onlarda da sütlü kahveler sadece sabahları servis edilir, sebebi de hafif olmalarıdır. Duyduğuma göre gün içerisinde ve akşamları sütlü kahve bulmak biraz zormuş. Yaz aylarında da birçok mekanda soğuk kahveler servis edilirmiş. (Eh bize yaklaştılar ancak yine sınıfta kaldılar…)

Amerikan Kahve Kültürü

Açıkçası en beğenmediğim kahve kültürü Amerika oldu. Onlarda kahve bir kültürden ziyade ticaret malzemesi haline geldiği için her sokakta adım başı bir kahve dükkanı mevcut. Dünya genelinde günlük ortalama olarak kahve tüketiminin de en yüksek olduğu yer. Duyumlarıma (istatistiklere) dayanarak bu rakamın günde 400 milyon fincan olduğu söyleniyor. Yalnız aklınıza kaliteli kahveler gelmesin, zîra üçüncü nesil kahve dükkanı doluymuş diyorlar. Amerika benim için baştan sınıfta kaldı.

Brezilya Kahve Kültürü

Kendi ülkemden sonra en beğendiğim kahve kültürüne sahip olan ülke Brezilya oldu. Kahve kalitesi ve üretiminde dünya 3. sü olduklarını ve kahveyi Türk kültüründeki gibi sert içim tükettiklerini öğrendim. Cafezinho adını verdikleri kahveleri en beğenilenler listesinde başı çekiyormuş. Bazı mekânlarda ücretsiz olarak ikram edilen bu kahve, nezaket ve misafirperverliği temsil ediyormuş. Çaldın gönlümü Brezilya kahve kokularınla.

Vietnam Kahve Kültürü

Gerçekten diyorum o kadar ilginç bir kahve kültürleri var ki… Araştırma yaparken elli kere doğru mu yanlış mı diye tereddüt duymadım değil. Vietnam’da da kahvenin bir kahvaltı kültürü olduğunu duyduğumda sorun yoktu. Ancak Vietnam’da kahve içiminin diğer ülkelere göre oldukça farklı olduğunu öğrendiğimde inanamadım. Sabah kahvaltısı yerine içilen kahve, yumurta ile hazırlanıyormuş. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Gün içerisinde çok tercih edilmeyen kahve, sabah kahvaltılarında yumurta ile pişiriliyormuş. Hayır yani yumurtadan nefret ederim, kahveyle ikisini yan yana duyunca midem kalkmadı değil.

Endonezya Kahve Kültürü

Türk kültürüne benzeyen ancak biz kadınların daha çok hoşuna gidecek bir gelenekleri var. Bizdeki gibi evlilik öncesi geleneklerde ikram ediliyor ama bir farkla… Bizdeki gelin kahvesi anladığım kadarıyla damat kahvesi. Yani kahveyi Endonezya’da gelin değil de damat yapıyormuş. Kahvenin hem geleneksel hem de içecek olarak çok büyük değeri ve önemi olan bir ülke olduğunu öğrendim. Kahve yetiştiriciliği bir yana, gerçekten de tıpkı bizdeki gibi çok güzel gelenekleri var. Endonezya’da kahvenin iyileştirici etkisine inanıldığı için, akşam yemeklerinden sonra Kopi Joss adındaki kahveyi içerlermiş. Kopi Joss’un hazırlanışı tuhafıma gitmedi değil şimdi siz de hak vereceksiniz bana. Sıcak su ve kahve karıştırıldıktan sonra içerisine atılan köz ile servis ediliyormuş. Közün kahvenin içerisine atıldığı sırada çıkardığı sesten dolayı Kopi Joss adı verildiğini öğrendiğimde gerçekten aydınlanma yaşadım ve şu an sizin yaptığınız gibi ismini birkaç defa tekrarlayıp eğlendim ben de. Seni de çok sevdim Endonezya, her ne kadar Kopi Joss’u asla tadamayacak olsam da aklımın bir köşesinde unutulmamak üzere yer etti.

Arap Kahve Kültürü

Kahvenin nasıl içildiğinden çok neden içildiğine değer verilen bir kahve kültürü ile karşılaştık arkadaşlar. Kahve içmek Arabistan’da saygıyı, verilen değeri ve nezaketi sembolize edermiş. Aynı bizim kültürümüzdeki gibi kız istemeden önce, aile toplantılarında mutlaka kahve içilirmiş. En çok kalbimi çalan kültürel gelenekleri de barışı temsil etmesi. Küsler orta yolu bulabilmek için kahve içerlermiş. Arap kahve kültürünü sonuna kadar destekler, geleneklerini kaybetmemelerini dilerim.

Her şeyden önce kahve benim için hoş sohbet, muhabbet ve keyif demektir. Ben eminim ki insanlar hangi kahve kültüründen olurlarsa olsunlar, yanında muhabbeti tercih etmeyecek kimse yoktur. Ağzınızın tadı hiç bozulmasın, hep mis gibi Türk kahvesi kokulu ve yanında ikram edilen bir çift lokum kadar tatlı sohbetleriniz, dostlarınız olsun. Haftaya görüşmek üzere hoşçakalın 🙂

6 Comments

  1. Banucugum süpersin yazılarını okumak bana keyif veriyor.İnan müptela oldum . Başarılar diliyorum.

  2. Canım kahve içmek istiyor şu anda. Sabahın 06.45 i . Keyifli bir sunum olmuş eline sağlık Banu’cuğum.☕☕🌼🌼🌼🌼🐢🐢

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR