Gece
Gündüz

MEDCON’20 Sağlık, Bilim ve Teknoloji Kongresi Sizleri Bekliyor

9 March 2020
yazdı
7 dk'lık okuma

Sağlık ve mühendislik alanında Türkiye’nin en büyük kongrelerinden biri olan MEDCON Sağlık, Bilim ve Teknoloji Kongresi 14 – 15 Mart’ta Ankara Üniversitesi Teknokent’te ziyaretçilerini ağırlayacak.

Her sene olduğu gibi bu yıl da Ankara Üniversitesi IEEE EMBS ev sahipliğinde gerçekleşecek olan bu dev organizasyonda özellikle tıp, biyomedikal mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik ve mühendislik alanının hemen her dalına hitap edecek öncü firmalardan birbirinden değerli konuşmacılar iki gün boyunca sizlerle buluşacak. Geçtiğimiz sene 1000’in üzerinde katılımcısı ve 30’un üzerindeki konuşmacısıyla sektöre damgasını vuran bu seçkin kongrenin organizatörleri, Ankara Üniversitesi IEEE EMBS topluluğunun değerli yönetimi ile organizasyonla ilgili merak edilen/edilebilecek her soruya cevap olabilecek çok kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

1- Öncelikle bizlere kısaca topluluğunuzdan ve topluluğunuzun faaliyetlerinden bahseder misiniz?

IEEE (Institute of Engineers and Everyone Else) EMBS (Engineering in Medicine and Biology Society), dünyada sağlıkta teknoloji, bilim adına açılmış en büyük topluluklardan biridir. Üniversitelerde aktif olarak faaliyetlerine devam eden bu topluluk gerek içerdiği fikirlerle gerek gösterdiği faaliyetlerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmış multidisipliner bir topluluktur. Dünyada 97 tane ülkede etkinliğini sürdürmektedir. Geneli Biyomedikal Mühendisliği’ni içeren IEEE EMBS, biyomedikal mühendisliği dışında da içerisinde fen ana bilim dallarını, diğer mühendislikleri ve aslında işi sağlık olan herkesi bünyesinde bulundurmaktadır.
IEEE EMBS Ankara Üniversitesi olarak bizler de dünyada gerçekleşen bilim adına yapılmış etkinliklere katkılar sağlayarak hem üniversitemizi hem de bu sayede öğrencilerimizi en iyi şekilde yüceltmeyi hedefleyen bir topluluğuz. Bu anlamda şimdiye kadar yaptığımız ve amaçladığımız etkinliklerin tümünde “HAYAL ET, HAREKETE GEÇ, ÜRET” sloganıyla devam etmekteyiz. Bu bakış açısında gerçekleştirdiğimiz etkinlikler arasında düzenlediğimiz en büyük etkinlik olan MEDCON, bizler için büyük anlamlar ifade etmekte.

2- Türkiye’nin en büyük Sağlık, Bilim ve Teknoloji kongrelerinden biri olan MEDCON son 4 senedir devamlı artan katılımcı sayısı, birbirinden değerli konuşmacıları ve profesyonel organizasyonuyla sektöre damgasını vurdu desek yeridir. Siz ilk MEDCON’la ilgili kısaca neler söylemek istersiniz ve bu MEDCON’u diğerlerinden ayıran ne gibi eklemeler/değişiklikler yaptınız?

MEDCON her sene gerek katılımcı sayısı, gerekse konuşmacı sayısı ve etkinliğin çapı olarak daha da büyümeye devam ediyor. Örneğin ilk sene 200 kadar katılımcımız varken şu an 1000 katılımcıyı aşmış bulunmaktayız. Öte yandan MEDCON’u organize ettiğimizde Ankara çapında bir organizasyondu, daha sonra yurt geneline yayıldık ve şimdi de yurtdışından konuşmacılarımızı ağırlayacağız. İlerleyen senelerde de daha çok globalleşmeyi planlıyoruz.

3- Eski katılımcılarınızdan birkaç tanesi ile görüştüm. Özellikle Biyomedikal Mühendisliği mesleğini tanımak ve sektörle ilgili daha ayrıntılı fikir sahibi olmak için bu kongrenin onlara çok şey kattığını dile getirdiler. Geçtiğimiz sene birbirinden değerli konuşmacıları ağırlamışsınız, bu sene MEDCON Sahnesi’nde kimlere yer vereceksiniz?

Her sene olduğu gibi bu sene de yine birbirinden değerli birçok konuşmacıya MEDCON Sahnesi’nde yer vereceğiz. Bunlar arasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan, ABBOTT, Johnson & Johnson ve GE gibi firmalardan temsilciler olacak.

*Ayrıntılı konuşmacı listesini yazının sonunda aşağıda bulabilirsiniz.

4- Mühendislik alanında genellikle erkekler ön plana çıkıyor. Sizin topluluğunuzun bu konudaki yaklaşımı nelerdir?

EMBS olarak zaten yönetim kurulumuzun %60’ı, aktif üyelerimizin de %80’i kadınlardan oluşuyor. Bu yüzden sektördeki başarılı kadın yöneticileri etkinliğimizde görmek bizim için gurur verici. Bundan dolayı MEDCON Konuşmacıları’nın %30’a yakını kadın konuşmacılardan oluşmaktadır.

medcon2019-saglikkongresi

5- MEDCON Biyomedikal Mühendisleri için büyük önem arz ederken, yalnızca bu alanda çalışan/okuyanlar için değil sanıyoruz. Hangi bölümlere hitap ediyor?

MEDCON’un içeriğinde Yapay Zeka, Kodlama, Tıbbi Cihaz ve İlaç Tanıtımları olduğu için yalnızca biyomedikal mühendislerine değil, sağlık veya mühendislik alanına ilgisi olan herkese hitap etmektedir.

6- Malumunuz, sektörde özellikle son yıllarda önemi git gide artan birkaç konu başlığı var. Bunlar arasında: yapay zeka, makine öğrenmesi ve nanoteknoloji en çok önem arz edenlerden. Diğerleri ise giyilebilir teknolojiler ve nesnelerin interneti. Bu konularda katılımcıların bilgi birikimini artırmak adına konuşmacılarınızın panelleri olacak mı?

Bu alanda öncü firmalardan Yeşil Science’ın kurucusu, DOF Robotik’in Yönetim Kurulu Başkanı, Virasoft’un İş Geliştirme ve Pazarlama müdürü gibi değerli konuşmacılarımız bizleri bu alandaki en yeni gelişmeler ve sektörle ilgili bilgilendirecekler.

7- Biyomedikal Mühendisliği ihtiyacı geçmişte elektrik-elektronik mühendisliği ve makine mühendisliği tarafından karşılanmaya çalışılmış. Şimdilerde ise bu disiplin, Amerika ve dünyadaki birçok araştırmada geleceğin mesleği olarak görülüyor. Siz bu bölümün ve mesleğin geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu değerlendirmede MEDCON’un yerini vurgular mısınız?

Prof. Dr. Hilal Göktaş (Ankara Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı): Evet, söylediğiniz gibi Amerika Birleşik Devleti’nde 2008-2018 yıllarını kapsayan bir çalışmaya göre mezunların, iş bulma imkânlarının en çok artacağı mühendislik dalının, yüzde 72 artış hızıyla Biyomedikal Mühendisliği olduğu belirlenmiş bulunmaktadır. Önümüzdeki on yıllarda geleceğin mesleği olacağının önemli bir göstergesi olarak da biyomedikal sektöründeki firmaların Ar-Ge faaliyetlerine ayırdıkları bütçelerin büyüklüğüdür. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği Ülkeleri’nin 2018 yılı verilerine göre 200 milyar Euro’luk Ar-Ge bütçesinin % 22.4’ü sağlık endüstrilerine ayrıldığı görülmektedir.
Sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığımız çok yüksek olduğu için bu alanda yapılacak her verimli çalışma değerli ve yararlı olacaktır. Ankara Üniversitesi IEEE EMB Öğrenci Topluluğunun düzenlediği MEDCON 20, Sağlık, Bilim ve Teknoloji Zirvesi 2020 programına bakıldığında çok verimli bir zirve olacağı inancındayım. Uluslararası ve yerli büyük medikal firmaların ve akademisyenlerimizin katılım sağlayacağı bu zirvede, Yapısal Kalp Teknolojileri, Sağlıkta Giyilebilir Teknolojiler, Sağlıkta Yapay Zekâ, Sağlıkta Yerli Teknolojiler gibi çok önemli konular tartışılacaktır.
Önümüzdeki yıllarda bu sektörün devamlığı ve gelişimini sağlayacak öğrencilerimizin MEDCON 20’yi organize etmiş olması ayrıca çok önemli ve değerlidir. Öğrencilerimizin aldıkları eğitimin yanında, firma ve sektör duayenleri ile etkileşim içinde olmaları, iş hayatlarında başarılarının daha da artmasını sağlayacaktır. Onun için, MEDCON 20’nin düzenlenmesinde emeği geçen tüm öğrencilerimize teşekkür ediyor, tüm öğrencilerimizi Zirve’de görmeyi diliyorum.

medcon2019-saglikkongresi

8- Biraz da rakamlardan bahsedelim. 4 yıl önceki rakamlar ve 2019 senesi rakamları arasında çok ciddi bir artış var. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?

Bu bizi çok mutlu ediyor. Çünkü verdiğimiz emeğin karşılığını görmüş oluyoruz. Sesimizi daha rahat duyuruyoruz, etkinliğimiz büyüdükçe sponsor bulmamız ve dolayısıyla etkinliği daha iyi hale getirmemiz kolaylaşıyor. Öte yandan birinci MEDCON’dan bu yana etkinliğimizden memnun kalan katılımcılar, her sene bizleri arkadaş çevrelerine önererek katılmaya devam ediyorlar. Ek olarak sosyal medyayı ve dijital mecraları daha etkili kullanmaya başladık ve tanıtımlarımıza daha çok ağırlık verdik bu da bize Türkiye’nin birçok yerinden katılımcı sağladı. Yine geçen sene büyük firmaların bize sponsor olmasıyla birlikte etkinliğimize rağbet arttı.

9- Bildiğiniz gibi konferanslarda genellikle karşılaşılan sorunlardan biri de her konuşmacının kendi başarı hikayesini anlatıp, genel bağlamdan uzaklaşmasıdır. Bu konferansta insanlar sadece başarı hikayesi mi dinleyecek yoksa tavsiyeler, yönlendirmeler ve bilgilendirmeler olacak mı?

Konferansımız genellikle paneller şeklinde ilerliyor ve bir moderatörümüz oluyor, moderatörümüz konudan sapılmamasını ve sürenin uzamamasını sağlıyor. Ayrıca her panel sonunda soru-cevap kısmında katılımcılarımız konuşmacılarımıza sorular yönlendirebiliyorlar. Bu sayede interaktif bir bilgi alışverişi gerçekleşmiş oluyor. Katılımcılarımız sıkılmadığı gibi, merak ettiklerini en doğru isimlerden öğrenebiliyorlar.

medcon2019-bilim-teknoloji-saglikkongresi

10- Konferanslar süresince fuaye alanında katılımcıları neler bekliyor?

Fuaye alanımızda farklı firmaların stand çalışmaları, genç start-up girişimleri, yemek ve kahve ikramları, çeşitli çekilişler yer alacak. Böylece katılımcılarımız molalarda keyifli vakit geçirebilecekler.

11- Son olarak katılımcılar bu kongreye nasıl kayıt olabilirler? Etkinliğiniz biletli mi ve sertifikasyon süreci nasıl işliyor?

Etkinliğimiz tamamen ücretsiz ve etkinlik sonunda katılımcılara katılımcı sertifikası verilmektedir. Ayrıca etkinliğimize gelen her katılımcıya topluluğumuzun ufak hediyelerini takdim edeceğiz. Etkinliğimize aşağıdaki linkten kayıt olup, mailinize gelen kare kod ile kapıda giriş yapabilirsiniz.

Kayıt Linki : https://www.eventbrite.com/e/medcon20-saglk-bilim-ve-teknoloji-zirvesi14-15-mart-tickets-91481025209

Eda Ozceyhan

2015 senesinden beri EAO MAG'in kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini sürdürüyorum. Başkent Üniversitesi İşletme ve Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi bölümlerinden mezun oldum. Çok küçük yaştan beri yazı yazmak, kitap okumak, şiir ve sunuculuk konularına ilgiliydim. Bunlarla ilgili birçok eğitim alıp, uluslararası yarışmalarda ödüller kazandım. İleri düzeyde İngilizce ve Fransızca, orta düzeyde Yunanca biliyor; boş zamanlarımda seyahat ediyor ve müzikle uğraşıyorum. Uluslararası satış ve pazarlama, dijital pazarlama, PR ve sosyal medya yönetimi konusunda uzmanlaştım.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR