Gece
Gündüz

Hayat Dersleri Öğretmeni : Akif Erdem

9 March 2021
yazdı
6 dk'lık okuma

Yazı, “Öğretmen” dizisi hakkında spoiler içermektedir.

Merhaba sevgili EAOMAG okurları, sizleri  inanılmaz bir öğretmenle tanıştıracağım. Fox TV’de geçtiğimiz yıl sonu final kararı verilen ve sadece 9 bölüm süren dizi Öğretmen’i izlediniz mi?Belki bir çoğunuz tanıyor ama ben yine de onun derslerinden bahsetmek istiyorum size. Belki şu sıralar dünyanın kıyısından atlamaya hazırlanan insanlık biraz olsun değişir ne dersiniz?

Ben bu diziyi izlemenizi isterim sevgili okurlar. İzleyin çünkü bazen oturup biz ne yapıyoruz diye düşünmemiz gerekebilir, belki de tüm yanlışlarımızı… Bazı ayrıntıları vermeyeceğim. Çünkü izleyince eminim çok seveceksiniz.

Akif Erdem… Küçükkapı Lisesi fizik öğretmeni. Kendi halinde sessiz sakin, sanatı seven ve yaptığı mesleğe aşık biri. Aynı zamanda da nişanlısı Zeynep’e. Ama hayat, Akif ve aynı okulda edebiyat öğretmenliği yapan Zeynep öğretmene iyi davranmaz. Akif öğretmen çok ağır ve ölümcül bir hastalığa yakalanır, Zeynep öğretmen ise okulun önünde bir kaza geçirir ve komaya girer. Olaylar sadece bu kadarla kalmaz; Akif öğretmenimizin dersine girdiği 12-A sınıfından Rüya Örnek adlı öğrenci intihar eder. Bundan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmaz. Çünkü Akif’in tüm bu yaşananların bağlantılı olduğunu anlaması uzun sürmez fakat çözmesi hiç kolay olmayacaktır.

Akif, aylar süren bir plan yapar bir gün okula girer ve tüm bu olayların bağlantısının olduğu 12-A sınıfını rehin alır. Ancak rehin almasının sebebi öğrencilere zarar vermek değil onlara hem hayatlarında alacakları en büyük dersi vermek, hem de okulda yaşanan tüm suçları ortaya çıkarmaktır. Öğretmen, yaptığının doğru bir tarafı olmasa da hem polisin hem de toplumun dikkatini bu şekilde çekeceğini biliyordur. Ama bir sorun vardır. Akif hastalığının son evresindedir ve fazla zamanı kalmamıştır. Hayatının belki de son günlerinde hem nişanlısını bu hale getirenlerin hem de öğrencilerini zor durumda bırakan tüm suçluları bulmak zorundadır.

Rüya Örnek. Akif Hoca’nın sınıfının gözde öğrencisi, koşu takımının şampiyonu. Herkesin onun gibi olmak istediği, kıskandığı ve üzerine çeşitli iftiralar atarak intihara sürüklediği genç bir kız…

Rüya, üzerine atılan doping iftirası nedeniyle hem siber zorbalığa hem de çok ağır psikolojik şiddete maruz kalır. Birileri Rüya için bir komplo hazırlamış ve Rüya’nın doping aldığını gösteren sahte bir video hazırlamışlar. Ne öğretmenleri ne de arkadaşları Rüya’ya inanmamış. Yaşadığı her üzücü olayı ve hissettiği tüm duyguları ise okulda onu anlayan, onun yapmadığına inanan tek kişiye yani Akif öğretmenine anlatmış. Her zaman doğrunun peşinde koşmayı öğütleyen Akif ise tüm öğrendiklerini hafızasına kazımış, parçaları birleştirmiş ve kimsenin aklına gelmeyecek bir plan hazırlamış.

12-A sınıfı, Rüya’nın başına gelenleri anlamadan, gerçekleri öğrenmeden ve öğretmenlerini anlamadan bu okuldan çıkamayacaktır. Akif Öğretmen sınıfa her girişinde bambaşka bir hayat dersi vermeye kararlıdır. Öğrencilerine her derste sorduğu soruların cevabını vermeleri için akşam 8’e kadar süre verir. Üstelik cevapların yanlış gelmesi durumunda uygulayacağı bazı cezalar vardır.

İlk dersinin konusu UYANIŞ.

 

” İnsanı bedenen ameliyat etmek için uyutmak, ruhen ameliyat etmek için uyandırmak gerekir..”

-TOLSTOY

 

Akif, öğrencilerini önce uyandırmak ister.  Yani artık arkadaşlarının ellerinden kayıp gittiğini, bu konunun hemen kapatılmaması gereken bir konu olduğunu hatırlatır ve ilk sorusunu sorar. ”Rüya Örnek’in ölümüne aranızdan kim sebep oldu?” Önce anlamazlar onu, rehinelik hayatına girişleri hiç kolay değildir ve o okuldan bir an önce çıkmaları gerekmektedir. Okulda nöbet tutan polisler, endişeli aileler ve sosyal medyadan atılan binlerce ileti vardır.

 

İkinci ders ZAMAN.

Akif Öğretmen der ki; hiç kimsenin hiçbir şeye çok zamanı yoktur. Hayat nihayetinde biz farkında olmadan geçen zamanlardan oluşmuyor mu? Bunun için harekete geçmek şart değil mi? Akif’in fazla zamanı kalmamıştı. O ölüyordu ve Rüya’ya bunu yapanlar bir an önce hesap vermeliydi.

 

Üçüncü ders UMUT.

Hayatta kaldığımız müddetçe mücadele etmek zorundayız der Akif Öğretmen ve ekler; “Kendi başarısızlıklarımızı başkalarına yükleyemeyiz. Çünkü bizim her başarısızlık için anlatacak bir hikayemiz vardır. Ancak hikayelere gizlenmek bizi kurtarmaz. Bizi ancak biz kurtarabiliriz.”

 

Dördüncü ders GERÇEKLİK.

Gerçekler… Kime göre neye göre gerçekler? Hayatta herkesin kendi gerçeğim dediği gerçekler vardır fakat ölüm gerçeği tektir. Rüya’nın öldüğü gerçeği mesela. 12-A’nın her bir öğrencisi ne kadar inkar etmeye çalışsa da bu gerçekten kaçamayacağını anlamak zorundaydı.

 

Beşinci ders DÖNÜŞÜM.

Her insan dönüşür, büyür, öğrenir ve uygular. Hayat bizi buna yöneltir biz de her yaşadığımız olaydan dersler çıkarırız ve sonucunda iyi veya kötü dönüşürüz. 12-A’nın dönüşümü Akif öğretmenlerini anlamaya çalışmalarıyla başladı. Onlar artık rehine değil, Akif’in sevgisini taşıyan öğrencileriydi. Rüya’ya neler olduğunu hep birlikte bulup bu hikayenin sonunu beraber yazacaklardı. Bu, onların hayatlarındaki en anlamlı dönüşümdü.

 

Altıncı ders ALGI.

Kişilerin değil doğruların peşinde olmalıyız ve kime güveneceğimizi doğrularla seçmeliyiz. Yanlış algıları engellemenin tek yolu ise ağzımızdan çıkan sözlerin esiri değil, sözlerimizi kendi esirimiz yapmaktır. Söylediğimiz her sözün gittiği yeri biliriz ama gittiği zaman yarattığı hasarı bilemeyiz.

 

Yedinci ders YÜZLEŞME.

Suçlu olan ve gerçeğin örtülmesine bir şekilde yardımcı olmuş her insan bir gün ya kendisiyle ya da zarar verdikleriyle hesaplaşmalıdır. Sonunda ortaya bazı suçlular mı çıkmıştır yoksa Akif Öğretmen yanılıyor mudur?

 

Sekizinci ders ŞÜPHE.

Şüphe öyle bir şeydir ki insan hayatında başına gelen her şeyden ve herkesten şüphelenebilir, kendinden bile. Ama bazen kendimizden şüphelenmekle vakit kaybetmek, gerçek suçluların izini kaybettirmeye çalışmasına neden olabilir.

Akif hoca tüm bu dersleri öğrencilerine verirken aslında kendine de bir ders verdi: Kendine bile güvenmeme dersi… Güvenilmeyecek onca insan olmasına rağmen sorgulamaya önce kendinden başlayabilme erdemi… Hayatının son günlerini bir sınıfta geçirmenin ona katacağı zarardan çok öğrencilerini bundan sonraki hayatlarına hazırlayacağını düşünmesi… Ve en sonunda öğrencilerinin içinde bir parça, öğretmenlikte de sonsuz olmayı başardı. Çünkü amacına ulaştı. Tüm suçluları ortaya çıkarmakla kalmadı, bunca olaya, bunca rehineliğe rağmen verdiği derslerle öğrencilerinin kalbine girmeyi başardı. 

Bu resim ilk başta Akif Öğretmen’den nefret eden ama sonra onu keskin nişancılardan koruyan öğrencilerinin resmi. Öğretmenliğin ne kadar sonsuz olduğunu işte böyle anlattı Akif’in çocukları. 

Her şey böyle başlayıp bitti. Rehinelik hayatının sonuna gelen öğrenciler hem kendi hikayelerini hem de Rüya’nın hikayesini yazdılar. Ve en sonunda da hocalarını alkışlarla sonsuzluğa uğurladılar.

 

Hayat her şakayı kaldırmaz ve alacak dersi olana bütün dünya okuldur.” demiş İlker Kaleli Akif öğretmeni için.

Ve ekliyorum , biz bu hayat okulunun öğrencisi oldukça umut tükenmez, yeter ki öğrencisi olduğumuzu hiç unutmayalım.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR