Gece
Gündüz

Uçmanın Bilinmezleri

9 November 2020
yazdı
2 dk'lık okuma

Uçmak ve uçak ile yolculuk yapmak bir çok insan için tutkudur. Uçağın penceresinden aşağıyı izlerken, aşağıda kalan hayatların üzerinden geçmek büyüler insanı. Sanki paralel evrende bir kapsülde, geride kalan hayatı seyretmek gibi. Uçmak, günümüzde çok aşina olduğumuz bir kavram olsa da birçok insan için bilinmezlik dolu. Bu yazıda bazılarımız için bilinmezleri derledim.

Tarihteki ilk uçuş 17 Aralık 1903 tarihinde Amerikalı Wright Kardeşler tarafından gerçekleştirilmiştir. Orwille Wright tarafından uçurulan ilk insanlı uçak 12 saniye süren, 37m’lik bir uçuştur.

 

Günümüzde ise dünyadaki en uzun menzilli ve en uzun süren ticari uçuş Qantas Havayolları’na ait Boeing-787-9 tipi uçak ile gerçekleştirilmiştir. Bu uçuş 19 saat 19 dakika ile tarihe geçmiştir.

 

Havaalanlarında uçakların park işlemlerini gerçekleştirdiği bölgelere apron, uçakların apron bölgesinden kalkış ve iniş pistlerine bağlandıkları yollara taksi yolu ve tüm bu işlemlerin gerçekleşmesi için talimat veren birime hava trafik kontrol birimi denir.

 

Havacılık sektörünün kendine ait bir alfabesi vardır. Havaalanlarında çalışan tüm personel, uçuşa giden tüm mürettebat ve havacılık otoriteleri birbirleri ile daha çabuk ve net haberleşebilmek için bu alfabeyi kullanmaktadır. Bu alfabeye göre her harf başka bir kelime ile kodlanmıştır. Örn; Alpha , Bravo, Charlie,..

 

Uçaklarda uzun yolculuklarda mürettebatın dinlenmeleri için özel odalar bulunmaktadır. Bu gizli odalara  genellikle gizlenmiş küçük bir merdiven yardımıyla çıkılır. Uzun yolculuklarda mürettebat kıdem sırasına göre bu odalarda dinlenir.

 

Uçak kazaları istatistiksel olarak en çok iniş ve kalkışlarda meydana geliyor. Bu yüzden iniş ve kalkışlarda emniyet kemeri takmak hayati önem taşıyor.

 

Uçak yolculuklarında iki pilota birden aynı yemek verilmez. Çünkü yolculuk sırasında iki pilotun da sağlığı tehlikeye atılmamalıdır.

 

Uçakların içinde hastanelerde kullanılan filtreleme sistemi kullanıldığından havası en temiz ulaşım araçlarıdır.

 

Uçakların yakıt deposu tamamen doldurulmaz. Gideceği konuma ve uçağın toplam kalkış ve iniş ağırlığına göre mazot seviyesi belirlenir.

 

Uçaklarda yönetmelik gereği 90 saniye kuralı vardır. Acil bir durumda ne olursa olsun uçak 90 saniye içerisinde mürettebat ve yolcular ile birlikte tahliye edilmelidir.

 

Bu bilgiler umarım benim gibi havacılığa ilgi duyanlar sürekli araştıranlar  ve bu mesleği yapmak isteyenler için bir araç olur. Uçmak güzeldir ve gerçekten keyif alanlar için bir tutkudur. Eğer sizin için tutkuysa seyahatinizin aracı değil, amacıdır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR