Gece
Gündüz

Umudun Hikayesi: Güneşe Uçmak

15 August 2018
yazdı
3 dk'lık okuma

Ve heyecanımı bastırmaya çalışarak kaleme alacağım ilk kültür & sanat yazımla karşınızdayım. Bilenler bilir, okuma yazma öğrendiğimden beri tarih okur, sanat okur ve dünyamı okuduklarımla kurmaya çalışırım. Bana dayatılan ve öğretilen sığ bilgilere körü körüne inanmayı seçmedim hiçbir zaman. İşte bu nedenle de dünyanın bu kadar sıkıcı olduğuna hiçbir zaman inanmadım. Bu yazıda da sizinle dünyanın epey heyecan verici ve düşündürücü olduğu zamanlara gideceğiz.

Tarihi belli olmamakla birlikte ilk çağlarda ortaya çıkan meşhur Yunan Mitolojisi, aslında dünyanın sahip olduğu dev kaynaklardan bir tanesidir. Çoğu zaman yazılan efsaneler alegorik eserler olduğu için günümüz insanları tarafından dalga konusu olmuştur. Ancak aslında, okuduğunuzun ötesini düşünmenizi gerektiren bu eserlerdeki dikkat çekici bir hikayeden bahsedeceğim bugün sizlere: İkaros (Ἴκαρος) ya da türkçe denişi ile İkarus’un hikayesi.

İkaros, efsanelerde adı geçen bir diğer deha olan Atinalı mimar ve mucit Daedalus’un oğludur. Daedalus, Kral Minos için Knossos’ta (Girit’te antik bir şehir) tuzaklarla dolu dev bir labirent inşa eder ve efsaneye göre buraya bir de minotor yerleştirir. Yılın belli dönemlerinde tanrılara adak adamak için kullanılan bu minotorla savaşmak üzere kurayla kurbanlar seçilir. İşte bu kurbanlardan bir tanesi de Yunan Mitolojisindeki yarı tanrı Theseus’tur. Bazı efsanelerde kralın kızı Ariadne’yle evlenmek isteyenlerin böyle bir dövüşle sınandığı da söylenir. Ancak kralın düşmanı olan Theseus, Daedalus ve oğlu İkaros’un yardımı ile minotoru yener. Theseus’un minotoru yenmesiyle bir günah keçisi arayan Kral Minos, bu galibiyetten Daedalus ve oğlu İkaros’u suçlu tutar. Bu nedenle ceza olarak Daedalus ve oğlunu bir kuleye hapseder. İşte bu kulede yaşlı Daedalus kaderini reddeder ve hem kendini hem de oğlunu kurtarmak için çaba harcar. Kuleden kaçmak imkansızdır, güvenlik önlemleri çok fazladır ve kule çok yüksektir. Daedalus bu nedenle kulede bulabildiği malzemelerle iki kanat yapar ve bunları balmumu ile birleştirir. Oğluna da yıllar sonra atasözü olacak şu sözleri söyler : “Güneşe çok yakın uçma“. Daedalus’un sözlerinin atasözü haline gelen kısmı yalnızca burasıdır ancak aslında devamı şöyledir “Güneşe ulaşacak kadar yüksek, denize değecek kadar alçak uçma“.

Hikayemizin kahramanı İkaros, başta babasını dinlese de daha sonra Güneş’ten gözlerini alamaz ve göğe gereğinden fazla yaklaşır. İşte o noktada balmumundan kanatları erir ve hızla Ege Denizi’ne çakılır. Efsaneye göre düştüğü yer, Samos adasının hemen yanında bulunan “İkariaAdası‘nın açıklarıdır (Ικαρία). O tarihten bu yana ise İkaros’un düştüğü yer olan; Samos, Kalimnia ve Didim’in arasında bulunan denizin o kısmına Yunanlılar Ikaria Denizi yani Ικάριο Πέλαγος derler.

İkaros zamanla öyle ikonikleşir ki, sanat eserlerine en çok değinilen efsanelerden bir tanesidir. Gerek resimde, gerekse edebiyatta konu haline gelen İkaros’u,  Shakespeare’den Cahit Sıtkı Tarancı’ya kadar birçok yazar, ressam ve heykeltıraş eserlerinde işlemiştir. Birçoğu onu umudun sembolü olarak nitelendirirken, birçoğu insan kibrine göndermeler yapmıştır.

Bana sorarsanız İkaros, her nasıl nitelendirirseniz nitelendirin; gökyüzünün insan erişebilirliğinin çok üstünde olduğuna, ancak insanoğlunun yeryüzüyle de sınırlı kalmaması gerektiğine gönderme yapan muazzam bir hikaye. Balmumu kanatlarla göğü arşınlayacak kadar cesaretli, ancak Güneş’e yakınlığı yetmediğinde kendini yakacak kadar hırslı bireyi; kendi iç dünyasına sürükleyen düşündürücü bir hikaye. Yorumunuz ne olursa olsun, sanatla ve tarihle kalmanız, hikayeden ders çıkarmanız dileğiyle. Hepimize “güneşli” günler diliyorum 🙂

Eda Ozceyhan

2015 senesinden beri EAO MAG'in kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini sürdürüyorum. Başkent Üniversitesi İşletme ve Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi bölümlerinden mezun oldum. Çok küçük yaştan beri yazı yazmak, kitap okumak, şiir ve sunuculuk konularına ilgiliydim. Bunlarla ilgili birçok eğitim alıp, uluslararası yarışmalarda ödüller kazandım. İleri düzeyde İngilizce ve Fransızca, orta düzeyde Yunanca biliyor; boş zamanlarımda seyahat ediyor ve müzikle uğraşıyorum. Uluslararası satış ve pazarlama, dijital pazarlama, PR ve sosyal medya yönetimi konusunda uzmanlaştım.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR