Gece
Gündüz

Yeni Nesil Kütüphane: WATTPAD

22 December 2020
yazdı
5 dk'lık okuma

Selamlar efendim! Nasılsınız? İyisinizdir inşallah. Biraz kitaplardan, kütüphanelerden konuşalım istiyorum nereye kadar pandemi pandemi, değil mi ama? Haydi çaylarınızı alın, yeni nesil bir kütüphane görevi gören bir platformdan bahsedeceğiz; Wattpad’ten…

 

NEDİR BU WATTPAD?

Wattpad, 2006 senesinde kurulan, yazar adaylarına hikayelerini, romanlarını, şiirlerini kısacası tüm kurgularını paylaşıp bir okur kitlesine ulaştırma imkanı sunan, yeni kitaplar, kurgular arayan okur kitlenin ise ücretsiz olarak bu arayışlarına cevap veren bir platform. Kurgusal olarak her türe izin veriyor, Kanada menşeli bu platformda dünyanın her yerinden her dilden eser bulmak da bir başka sunulan imkan. Gördüğünüz gibi güzel bir hizmet sunuyor kullanıcılarına. Kullanıcılarının Wattpad’i tüketme ve kullanma rutinleri ülkeden ülkeye değişse bile biz bugün dünyada nerede sorusunu değil ülkemizde Wattpad nerede sorusunu irdeleyeceğiz ve tabii ki eleştireceğiz. Eh, ne demişler? Her şeyin iyi yanı olduğu kadar kötü yanı da mevcut.

 

WATTPAD VE EDEBİYATIMIZ

Türk Edebiyatı denince geçmişten günümüze oldukça zengin bir içeriği bulunan sayısız eser, birbirinden değerli başyapıtlar çıkıyor karşımıza. Kısaca bahsetmek gerekirse Türk Edebiyatı bizlere son derece güçlü, iradeli, döneminin idealist kadınını sade bir şekilde yansıtan, yüreğinde aşkıyla Anadolu’yu öğretme idealleriyle dolaşan ve elbette bir dönem Türkiye’sinde tüm kızlara Feride ismini verilmesine neden olan Çalıkuşu’nu (Reşat Nuri Güntekin); işgal altındaki kalkınmaya çalışan, pes etmeden savaşan Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı gerçeğini son derece çarpıcı bir biçimde anlatan Ateşten Gömlek’i (Halide Edib Adıvar); işgalin bir başka yüzünü insanların çıkar ilişkilerinin çirkinliğini kaleme alıp bugünlere getiren Sodom ve Gomore’yi (Yakup Kadri Karaosmanoğlu); vatan aşkını teatral bir şekilde anlatan Vatan Yahut Silistre (Namık Kemal); postmodernizm akımı başta olmak üzere edebiyatımız devrimi olan Tutunamayanlar’ı (Oğuz Atay); aşka ve ilişkilere ışık tutarken bizi de derinden etkileyen Kürk Mantolu Madonna’yı (Sabahattin Ali) ve bunlar gibi değerli klasikleri bizlere kazandırdı. Bunların yanı sıra bugün; Ece Temelkuran, Ayşe Kulin, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Elif Şafak ve daha nicelerini edebiyat sahnesinde kalemiyle dans eden kimlikler olarak görmemizi sağlayan geniş yelpazeye sahip bir edebiyat Türk Edebiyatı. 

Wattpad devreye girip etkin bir biçimde yayınevlerinin dikkatini çekmeye başladığından beri ise edebiyatımızda bir başka devrimin gerçekleştiği söylenebilir. Uzay, eşcinsellik, fantastik evrenler gibi edebiyatımızda dile fazla alınmayan konuları yazmaktan, genç kalemlerin bakış açılarıyla edebiyata yenilikler kazandıran, çekinmeyen yeni nesil yazarlar Wattpad’in sınırsızlığını kullanarak eser vermeye başladı. Fakat yenilik her zaman iyi değildir. Yenilik, olumlu olduğu sürece güzel yarınlar oluşturur, öyle değil mi?

 

WATTPAD VE YENİLİKLER SİLSİLESİ

Genel konuyu söyleyerek başlıyorum. Yaşları 12-13 ile 20’lerin başı olarak değişen yazar ve okuyucu kitlesinin yoğunlukta olduğu bir platform Wattpad. Hal böyle olunca ülkemizde bu yüzyılda bile tabu olarak kabul edilen cinsellik algısının inanılmaz uç noktalarda ortaya çıktığını söylememize gerek bile yoktur diye düşünmekteyim. Bu konunun şu an milyonlarca örneği olan Wattpad’i biraz incelemeniz yeterli bana hak vermeniz için. Genç kız edebiyatı, aşk kurgularına baktığınızda yüz kitabın arasında en az ellisinin, altmışının aşk anlayışı seks üzerine. Akla hayale sığmayan bir seks algısı var. Öyle ki E.L James’in dünya çapında çok satanlar listesinin başına oturan Grinin Elli Tonu üçlemesini sollayacak sadistik içerikler, psikolojik şiddetin meşrulaştırılması sözde aşk konulu kitapların ana konusu. En basitinden sinema filmi bile yapılan Kötü Çocuk kitabının başkarakterinin sevdiği kıza “sen benim kızımsın” yönündeki söylemi bile henüz yetişmeye, kadın-erkek ilişkilerini yeni yeni incelemeye başlayan taze zihinlerde ne şekilde yıkıcı etkiler bırakıyor düşünebiliyor musunuz? Diğer örneklerde kadını kaçıran, döven, işkenceler uygulayan, rehin alan, sahiplenmek adı altında kimselerle görüştürmeyen, giyimine kuşamına karışan kısacası kadını baştan ayağa hor gören ve kişisel özgürlüklerini elinden alan erkek tiplemelerinin var olduğunu daha da kötüsü bu erkeklere kör kütük aşık olan kadın tiplemelerini görmek gerçekten acı verici. 

Seks yazılamaz demiyorum. Seks doğal bir olgu, elbette yazılabilir. Ama seksin, sevişmenin ne olduğunu yok satan erotik içerikli kitaplardan, filmlerden öğrendiği kadarı olduğunu zanneden, ergenliğin çok başındaki çocuklar tarafından yazılması size de anormal gelmiyor mu? Wattpad’in yenilik adı altındaki bu negatif gelişimi yeni neslin zihninde geleceğe dönük yanlış yapılaşmalar oluşturmaktan başka bir işe yaramıyor ne yazık ki.

Öte yandan iyi yanları da var Wattpad’in. Edebiyatımızda örneklerini görmeye alışık olmadığımız bilim kurgu ve fantastik alanlarında başarılı hikayeler yazan, Wattpad’i bu alanda bir fırsata çeviren çok başarılı yazarlarımız var. Meltem Özkaya’nın Yeni Dünya serisine göz atmanızı öneririm. Kayıp Tanrıça, Moira Sarmalı, Kelebek gibi resmen basılıp okurlarına gerçek birer kitap olarak ulaşan örnekler Yeni Dünya’ya eşlik eden diğer başarılı bilim kurgular. Kim demiş Türkler bilim kurgu üretemez diye?

Fantastik alanında da aynı başarı çizgisini yakalayan Wattpad Türk yazarları, Amerikan yapımı filmlerden görmeye alışık olduğumuz fantastik evrenleri kendi gözleriyle ve kalemleriyle yorumlayarak başka başka tatlar bırakan eserler sunuyorlar Wattpad’te. Elementler Akademisi, Kara Defter, Ejderha Prenses, Aera ise bu konuda örnek verilebilecek, Türk yazarların ellerinden çıkmış birçok iyi eserden yalnızca birkaçı.

Komedi, aşk, aksiyon, spiritüel, paranormal ve daha birçok konuda erişebileceğiniz mükemmel eserlere de ev sahipliği yapıyor Wattpad. Bu başlığı daha fazla uzatmadan bir üye olun ve kendiniz inceleyin diyeceğim. Kim bilir? Belki de tadı damağınızda kalacak kitaplara rastlarsınız. Eğer rastlarsanız bana ulaşın, bu konuda uzun uzun muhabbet edebilirim 🙂

 

İLERİYE DÖNÜK DÜŞÜNÜLÜRSE WATTPAD…

Yayınevleri artık Wattpad’teki çok okunanları takip ediyor, okuyor; bazı yazarlar bunu bilmeden hayatlarının fırsatı olacak kişileri yanıtlıyor. Okur kitlesi düşünülünce yayınevleri açısından kazançlı bir yatırım haline geldi Wattpad kitaplarını basmak. Şimdiye kadar kaç kitap basıldı, dizisi filmi yapıldı inanın ben de bilmiyorum ama sayının düşündüğünüzden çok daha fazlası olduğuna kalıbımı basarım. Sizlere son bir soru sorarak yazıyı bitiriyorum. 

İleriye dönük düşününce şu ana kadar bizlere okutulan islamiyet öncesi Türk Edebiyatı, Tanzimat, Divan, Halk Edebiyatı, Servet-i Fünun Edebiyatı gibi edebiyat dönemlerinin arasında Türk Wattpad  Edebiyatı diye yakın geçmişte bir dönem daha var olacak mı? Yoksa aynı çizgide ilerleyecek mi?

Cevabınız varsa bize ulaşın. Yoksa da bekleyip göreceğiz sanıyorum…

 

Melike Kongu

Ege Üniversitesi reklamcılık bölümü ve Anadolu Üniversitesi antrenörlük eğitimi mezunuyum. Edebiyat ve 19 yıldır uğraşmakta olduğum dövüş sanatları en büyük aşkım. Boş vakitlerimi roman yazmak, resim yazmak ve yabancı dil öğrenmekle geçiriyorum. Cehennem Çiçeği, Ay Yükselirken ve Kara Defter isimli üç romanım var. İyi derecede İngilizce ve Japonca biliyorum.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR