Gece
Gündüz

Nedir Cosplay?

14 April 2021
yazdı
5 dk'lık okuma

Anime serisinin üçüncü yazısından herkese selamlar efendim! Nasılsınız? İyi olduğunuzu hissedebiliyorum ve size buradan kucak dolusu sevgiler gönderiyorum ♥♥♥

Yine eğlenceli ve rengarenk -sahiden söylüyorum rengarenk- bir yazıyla geldim size. Önceki yazımda yeni başlayacaklar için beş öneride bulunmuştum, izleyenlerden nasıl bulduklarına dair bir geri bildirim almayı çok isterim. Belki siz bana yeni keşfettiklerinizi söylersiniz, ne dersiniz? Yorumlara bırakın biz de EAOMAG olarak geri dönelim 🙂 Evet ne diyorduk? Bu yazımız şöyle cafcaflı, renk cümbüşlü, cıvıl cıvıl bir konu hakkında, en yaratıcılık dolu olanından… Neden mi bahsediyorum? ELBETTE COSPLAY’DEN!

Cosplay sözlük anlamı olarak “giysili oyun” diyebiliriz. Bu terimin My Anime dergisinin yazarlarından biri tarafından bulunduğu söylenebilir, Japon yaratıcılığı malum. Kostüm ve oynamak kelimelerinin İngilizce karşılıklarının (costume + play) birleşimiyle ortaya çıkan cosplay kelimesi, sanıldığının aksine animelerden sonra çıkmış bir kavram değil. Anime yazımda bahsettiğim gibi cosplay de Amerikan ve Japon tarzının kısacası Doğu-Batı sentezinin sonucu olarak doğuyor. 1930’lu yıllarda Amerika’da Forrest James Ackerman’in sevgilisiyle birlikte katıldıkları bir etkinliğe, -o etkinliği daha manidar kılmak için mi dersiniz biz öyle demeyi tercih ettik- günün anlamına vurgu yapmak için özel tasarlanan giysileri giyip katılmasıyla ilk sinyalini verir cosplay doğumuna dair. İlk cosplayin gerçekleştiği bu etkinlik Worldcon olarak bilinen ve bugün hala etkinliğini sürdüren Dünya Bilim Kurgu Sözleşmesi’dir.

Koleksiyoner, editör, bilim kurgu yazarı olan Forrest James Ackerman, Bay Bilim Kurgu lakabıyla da bilinmektedir. Yüzüne bakar mısınız? Cosplayin ilk adımlarının bu adam tarafından atıldığına şaşmamak gerek 🙂

Cosplay batıdaki ilk ayak seslerini otuzlarda duyurmuştu belki ama doğuda hala böyle bir ses duyulmamıştı ta ki Japonya’da da Amerika’daki Worldcon gibi etkinlikler başlayana kadar. Bilim kurgu etkinliklerinin Japonya’da başlaması 1960’lı yıllara dayanmaktadır. Bu bilim kurgu etkinliklerinde cosplay’e dair bir kıpırtının var olması ise bir 10 yıl daha bekleyecek ve 1970’li yıllarda cosplay içerikli buluşmalar gerçekleşecektir.

Doğu ve Batı’dan ayrı ayrı duyulan bu küçük adımlar giderek büyür ve Batılı bilim kurgu hayranlarının Japon film endüstrisinin mihenk taşı olan animelerin taslağı görevi gören mangaları keşfetmesiyle Japon tasarımı karakterlerin cosplay’i yapılmaya başlanır. Bu, cosplay kavramını uluslararası çapta tanıtacak ve bugünkü şeklini almasına sebep olacak son büyük taştır. Küçük taşların denizde yaydığı dalgalardan sonra bu taşın yaydığı dalgalarla cosplay özellikle onun için kurulan “con”lar ile varlığının altını resmen çizer.

Evet sevgili okurlarımız cosplayin kısa tarihi burada sonlanıyor. Renkli kısma gelelim. Cosplay yapmak için neler gereklidir, sadece animelerin cosplayi mi yapılıyor, dünyada ne durumda biraz da bundan bahsedelim öyle değil mi?

COSPLAY YAPMAK İÇİN NE/NELER GEREKLİDİR?

Cosplay yapmak için büyük miktarlarda para gerekmez sevgili okurlarımız. Neden bunu söyledik ilk cümleden çünkü bu yanılgıya düşen çok var. Evet çok masraf yapılması gereken cosplay karakterleri de var fakat büyük teçhizatlar gerekmedikçe her evde bulunan malzemelerden başarılı ve güzel cosplayler yapmak mümkün. Gazete kağıtlarından boynuzlar, giymediğiniz eskiyen kıyafetlerinizden değişik kostümler, mukavvalardan silahlar yapmak mümkün. Kısacası cosplay yapmak için çokça yaratıcılık, bir miktar sabır ve en önemlisi eğlenmeyi bilmek yetiyor da artıyor bile 🙂 Yapmak mı istiyorsunuz? Benliğinize, kimliğinize en uygun karakteri bulduktan sonra sizi tutan bir şey yok, konuşturun yaratıcılığınızı! Harika şeyler çıkacaktır eminim. Cosplay yapacaklar Instagram’da paylaşırlarsa bizi etiketlesinler biz de görelim güzel eserlerinizi.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN COSPLAY TAVSİYELERİ?

Öncelikle kolay yoldan en az masrafla yapabileceğiniz bir karakteri seçmeye özen gösterin. İlk cosplay her zaman heyecanlıdır bir o kadar da sabrınızı zorlayabilir. Kolay yoldan derken ne diyorsun yazar derseniz en basitinden sizin saç renginizdeki ve saç uzunluğunuzdaki karakteri seçmeniz bile sizi ani bir değişiklikten sonra gelecek pişmanlıktan koruyacaktır. Beraberinde getireceği peruk veya saç boyası masraflarından bahsetmiyorum bile. Eliniz dikişe yatkınsa sınırları zorlayabilirsiniz ancak basitçe yapayım derseniz birçok anime karakteri var bir pantolon tişört ve okkalı bir makyajla rahatlıkla canlandırabileceğiniz. Fantastik animelerdeki sıra dışı görünümler kadar doğal görünen pek çok anime karakterinden birini seçin. Bir cosplayin başarılı olması için makyajın önemi tartışılmaz. Fakat bir çok başlangıç seviyesi “cosplayer” anime görüntüsünü birebir verebilmek için dudaklarını fondötenle yok ediyor. Makyaj hatalarından kaçınmaya özen gösterin mümkünse önceden prova edin, Youtube’da cosplay makyajı yapan Youtuberların videolarından yararlanın. Cosplay’in amacının canlandıracağınız karakteri 2D görüntüden çıkarıp kanlı canlı bir insan olarak oluşturmak olduğunu unutmayın 🙂

SADECE ANİME KARAKTERLERİNİN Mİ COSPLAYİ YAPILIYOR?

Aslında üstte birazcık bahsettik ama biraz daha açalım. Cosplay anime kültürü üzerinden ilerlese de ağırlık olarak sadece anime karakterlerinin cosplay’i yapıldığını söylemek yanlıştır. Anime karakterleri haricinde Amerikan çizgi roman karakterlerini, oyun karakterlerini, sevdiğiniz dizi ya da filmdeki birini kısacası neyi canlandırmak istiyorsanız onu yapabilirsiniz 🙂 Hatta kafanızdan tasarladığınız bir karakteri de yapabilirsiniz, çok güzel sonuçlar çıkıyor.

DÜNYADA COSPLAY NE DURUMDA?

Sanal çağın zirvesini dolayısıyla gerçeklikle dijital gerçekliğin çizgisinin neredeyse iç içe geçtiği bir zamanı yaşıyoruz. Gün geçmiyor ki yeni bir dizi çekilmesin, yeni bir film vizyona girmesin, yeni bir anime gündeme düşmesin. Yaratıcılık insanın yaşamsal bir fonksiyonu, sanal çağın bu fonksiyonu tetiklemesi sebebiyle cosplay etkinliklerinin büyük ilgi gördüğünü söylemek yanlış olmaz. Japonya’da yalnızca cosplaylerin sergilenmesi için açılan cosplay cafelerden tutun ülkemizde olmak üzere tüm dünyada gerçekleşen conlar, fuarlar, festivaller ile cosplay, yaratıcılığını konuşturmak ve bir günlüğüne bile sevdiği bir karakterin kimliğine bürünmek isteyen herkesin uğrak noktası ve ortak hobisi olarak varlığını sürdürmektedir.

 

Anime serisi henüz sonlanmadı sevgili okurlarımız, sıradaki yazı için bizi takip etmeye devam edin. Sizleri çok seviyoruz∼ 

Sağlıkla kalın!

 

Melike Kongu

Ege Üniversitesinde reklamcılık okuyorum. Edebiyat ve 17 yıldır uğraşmakta olduğum dövüş sanatları en büyük aşkım. Boş vakitlerimi yazmakta olduğum Cehennem Çiçeği adlı kitapla ve yabancı dil öğrenmekle geçiriyorum. İyi derecede İngilizce biliyorum.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR